Ακράτεια ούρων στους άνδρες

Η ακράτεια ούρων είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από ακούσια απώλεια ούρων. Η ακράτεια ούρων είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική πάθηση, η οποία δημιουργεί προβλήματα υγιεινής αφενός και αφετέρου επηρεάζει την κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική ζωή του ατόμου. Αφορά και τα δυο φύλα με μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες. Η παθολογική αυτή κατάσταση προκαλεί κοινωνικό πρόβλημα στους πάσχοντες ,επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό καθώς και την σεξουαλική δραστηριότητα τους και οδηγεί προοδευτικά στον απομονωτισμό και την κατάθλιψη.

Η επίπτωση στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται στις μεν γυναίκες ηλικίας 15-64 ετών στο 15-30%.,ενώ στους άνδρες στο 1,5% . Εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες άνω των 50 ετών, και στους άνδρες άνω των 65 ετών. Στους άνδρες, η πλήρης ακράτεια ούρων στις μεγάλες ηλικίες , οφείλεται κυρίως σε βλάβη του σφιγκτηριακού μηχανισμού ή σε ανατομικές ανωμαλίες .Οι συνηθέστερες αιτίες ακράτειας στους άνδρες, είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις του προστάτη. Σ΄αυτούς τους ασθενείς το ποσοστό ακράτειας κυμαίνεται μεταξύ 0,5%- 10%.

Η ακράτεια ούρων στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καλοήθη υπερτροφία του προστάτη αφορά πολύ μικρό ποσοστό <0,5%, ενώ σε εκείνους που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη ,τότε το ποσοστό αυξάνεται και κυμαίνεται από 2%- 10%,και αφορά όλες τις χειρουργικές μεθόδους ,τόσο την κλασσική οπισθοηβική ριζική προστατεκτομή όσο και τις σύγχρονες όπως την λαπαροσκοπική και την υποβοηθούμενη ρομποτική ριζική προστατεκτομή .Μία άλλη ομάδα ασθενών είναι εκείνη με νευρογενή ουροδόχο κύστη.

Πώς θεραπεύεται η πλήρης ακράτεια στους άνδρες.

Στις περιπτώσεις αυτές η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η εμφύτευση τεχνητού σφιγκτήρα στην ουρήθρα , η οποία λύνει το πρόβλημα σε ποσοστό πάνω από 95% των περιπτώσεων. Στην κλινική μας εφαρμόζεται η εμφύτευση του τεχνητού σφιγκτήρα ούρων από 8ετίας περίπου με εφάμιλλα αποτελέσματα εκείνων των εξειδικευμένων κέντρων των ΗΠΑ.

Ο τεχνητός σφιγκτήρας είναι μία συσκευή η οποία κατασκευάζεται από σιλικόνη και επενδύεται με αντιβιοτικό. Αποτελείται από τρία στοιχεία ,έναν ασκό (reservoir) o οποίος αποθηκεύει το υγρό ,μια αντλία την οποία χειρίζεται ο ασθενής και την περιουρηθρίδα που περιβάλλει την ουρήθρα.

Ο τεχνητός σφιγκτήρας μιμείται λειτουργικά τον φυσιολογικό σφιγκτήρα γιαυτό και αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 90% .

Ο τεχνητός σφιγκτήρας τοποθετείται με μια μικρή χειρουργική επέμβαση υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία .Η χειρουργική τομή εκτελείται μεταξύ πέους και οσχέου και η χειρουργική επέμβαση διαρκεί 30-40’ της ώρας. Ο ασθενής παραμένει νοσηλευόμενος δύο ημέρες και εξέρχεται με ουροκαθετήρα για 10 ημέρες .Ο τεχνητός σφιγκτήρας ενεργοποιείται σε 4-6 εβδομάδες και αφού προηγουμένως ο ασθενής λάβει εκπαίδευση χειρισμού αυτού.

Οι άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι ελάχιστες και ήπιες. Οι απώτερες επιπλοκές περιλαμβάνουν φλεγμονές, ουρολοιμώξεις και διάβρωση ουρήθρας ή οσχέου. Οι προαναφερόμενες επιπλοκές εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε ακτινογραφία και σε ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Συμπέρασμα: Η ακράτεια ούρων στους άνδρες σήμερα αναγνωρίζεται και διαγιγνώσκεται εύκολα, η δε θεραπεία είναι απλή και αποτελεσματική με τη χρήση του τεχνητού σφιγκτήρα. Ως εκ τούτου, κάθε άνδρας που εμφανίζει ακράτεια ούρων καλόν είναι να απευθύνεται στον ουρολόγο,  ώστε να αξιολογηθεί το πρόβλημα του, να ταυτοποιηθεί και να εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση Ιατρείου:
Άντερσεν 4Α, Τ.Κ. 11525, Νέο Ψυχικό
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Ιατρείο 210 69 74 275
Ιατρικό Ψυχικού 210 69 74 000
Κινητό: 6944912834
Τηλέφωνο Γραμματέως: 6944445918
Άλλα τηλέφωνα Επικοινωνίας
210 6717743
2493 061 923
email : karanastasisd@yahoo.gr
website: www.drkaranastasis.gr