Επικοινωνία

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ;

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του άνδρα, ο οποίος περιβάλλει την ουρήθρα και δημιουργεί προβλήματα κατά την ούρηση, κυρίως μετά την ηλικία των 40.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του άνδρα, ο οποίος περιβάλλει την ουρήθρα και δημιουργεί προβλήματα κατά την ούρηση, κυρίως μετά την ηλικία των 40. Τα προβλήματα από τον προστάτη ξεκινούν από τη στιγμή που αρχίζουν οι σεξουαλικές επαφές ενός άντρα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πλέον συχνός στους άνδρες και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο των πνευμόνων, ενώ στις μικρές ηλικίες (45-55) μπορεί να είναι ασυμπτωματικός. Για τον λόγο αυτό, οι άνδρες μετά τα 50 θα πρέπει να επισκέπτονται τον ουρολόγο τους.

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται συνήθως μετά τα 55. Έτσι, 1 στους 4 άνδρες (25%) θα εκδηλώσουν συμπτώματα από τον προστάτη, ενώ μετά τα 75 θα εκδηλώσει το 50% και το 25% από αυτούς θα οδηγηθεί στο χειρουργείο.

Η ονομασία του προστάτη παραπέμπει στη προστασία του σπέρματος. Το 30% της ποσότητας του σπέρματος προέρχεται από τον προστάτη και αναμιγνύεται με αυτό κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης εντός της ουρήθρας.

 

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα του προστάτη που πρέπει να σας ανησυχήσουν;

Τα κύρια συμπτώματα αφορούν την ούρηση και περιλαμβάνουν:

 1. Αδύναμη ακτίνα ούρων.
 2. Δυσχέρεια στην έναρξη της ούρησης κυρίως το πρωί.
 3. Διακοπτόμενη ούρηση.
 4. Απώλεια σταγόνων μετά το τέλος της ούρησης.
 5. Συχνή ούρηση πάνω από 5 φορές την ημέρα ή επιτακτική ούρηση όταν εμφανίζει αιφνίδια αίσθημα ούρησης.
 6. Νυκτουρία, συχνή ούρηση τη νύχτα.
 7. Ούρηση με προσπάθεια (σφίγγεται να ούρηση).
 8. Αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστεως.
 9. Ουρολοιμώξεις.
 10. Αιματουρία.

Τα συμπτώματα που αναφέραμε πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν, ιδιαίτερα αν δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα του άντρα, τόσο στη δουλειά, όσο και στην κοινωνική του ζωή. Σε αυτά όμως που πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε προσοχή είναι  η αιματουρία, η αιμοσπερμία, η παραμονή μεγάλης ποσότητας ούρων στην ουροδόχο κύστη και οι συχνές ουρολοιμώξεις.

 

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη;

 1. Ηλικία: Εμφανίζεται πιο συχνά σε άντρες άνω των 65 ετών.
 2. Οικογενειακό ιστορικό: Αν στην οικογένεια ο πατέρας ή ο παππούς είχαν προστάτη, τότε σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες υπερτροφίας προστάτη στα παιδιά τους.
 3. Παχυσαρκία: Οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προστατικού καρκίνου.
 4. Φυλή: Στους έγχρωμους, ο καρκίνος του προστάτης είναι πιο συχνός.
 5. Διατροφικοί παράγοντες: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, ασβεστίου, αλκοολούχων ποτών, αλλαντικών, όπως λουκάνικα και bacon, fast foods, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Το κάπνισμα άμεσα δεν φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του προστάτη, όμως είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

 

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του προστάτη;

Σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή και ο τρόπος ζωής ενός άντρα. Η γυμναστική και η υγιεινή διατροφή (όσπρια, ψάρια, λευκό κρέας, φρούτα, κόκκινο κρασί) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Σίγουρα, όμως, μετά τα 50 κάθε άνδρας πρέπει να κάνει έλεγχο για τον προστάτη του ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Ο τακτικός ετήσιος έλεγχος διασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση και ως εκ τούτου την αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

 

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος για τον προστάτη;

Ο έλεγχος για τον προστάτη περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

 • Υπερηχογράφημα νεφρών-κύστεως-προστάτη.
 • Ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).
 • Δακτυλική εξέταση προστάτη από ουρολόγο.

Ο ουρολόγος είναι αυτός που θα αξιολογήσει τα ευρήματα και ανάλογα με τα ευρήματα θα προβεί και στις ανάλογες συστάσεις.

 

Η πιο αξιόπιστη εξέταση για τον προστάτη

Το PSA είναι ο μοναδικός δείκτης για τον προστάτη, τον οποίο αξιολογεί κατά περίπτωση ο ουρολόγος.

Είναι ο δείκτης ο οποίος έχει βοηθήσει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και στη αποτελεσματικότερη θεραπεία του.

Δεν υπάρχει κάποια άλλη εξέταση ή άλλος δείκτης πιο αξιόπιστος μέχρι σήμερα από το PSA.

Οι παθήσεις του προστάτη, όπως η υπερτροφία και ο καρκίνος, είναι οι πιο συχνές στον άνδρα και δεν πρέπει να σας τρομάζουν, διότι ο προστάτης εξελίσσεται αργά και ανακαλύπτεται στα αρχικά στάδια, ενώ υπάρχουν λύσεις και για τις ενδεχόμενες επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης.

Πρόσφατα Συγγράμματα

ΜΕΝΟΥ

VIDEO

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ:

Μεγάλη εξειδίκευση στην χειρουργική ενδοσκοπία με πάνω από 4000 περιστατικά Turis προστατεκτομής.
Μεγάλη Εξειδίκευση στην γυναικεία ακράτεια ούρων με τη χρήση κολπικής ταινίας ελευθέρας τάσεως και εμπειρία σε πάνω από 1000 περιστατικά με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.
Μεγάλη εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία, καρκίνο νεφρού και μεγάλη εμπειρία με πάνω από 1000 περιστατικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μεγάλη εξειδίκευση στο Καρκίνο του Προστάτη και εμπειρία σε περισσότερα από 2000 περιστατικά με ίαση σε ποσοστό πάνω από 90%
Μεγάλη εξειδίκευση στο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως με περισσότερα από 3000 περιστατικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μεγάλη Εμπειρία στον Καρκίνο όρχεως με περισσότερα από 200 περιστατικά  και με ίαση σε ποσοστό πάνω από 90%
Ιδιαίτερη εξειδίκευση στην ανδρολογία, με έμφαση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με εμφύτευση πεικών προθέσεων τριών στοιχείων και εμπειρία σε περισσότερα από 60 περιστατικά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Μεγάλη Εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κάμψης του πέους με φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία και εμπειρία  σε περισσότερα από 200 περιστατικά με επιτυχία πάνω από 95%.