Επικοινωνία

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ), μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή.

Τ α σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ), μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Οι οργανισμοί που προκαλούν τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω του αίματος, του σπέρματος, των κολπικών ή άλλων σωματικών υγρών. Μερικές από αυτές τις λοιμώξεις μπορεί επίσης να μεταδοθούν χωρίς σεξουαλική επαφή, όπως από τη μητέρα στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, ή μέσω των μεταγγίσεων αίματος ή την χρήση βελόνων.

1. Γονόρροια

2 .Ηπατίτιδα A,Β,C

3. Έρπης γεννητικών οργάνων

4. HIV/AIDS

5. Human papillomavirus (HPV)

6. Χλαμύδια

7. Σύφιλις

8. Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί ,από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, από ανθρώπους που φαίνονται απόλυτα υγιείς και οι οποίοι ,στην πραγματικότητα αγνοούν ότι έχουν μολυνθεί . Πολλά από αυτά τα νοσήματα, δεν προκαλούν συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτό οι ειδικοί προτιμούν τον όρο «σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις» και όχι «σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες».
Τ α σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), εμφανίζουν ορισμένα σημεία και συμπτώματα. Γιαυτό μπορεί να περάσουν απαρατήρητα μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές ή να διαγνωστούν στον ερωτικό σύντροφο. Τέτοια είναι :

- Πληγές ή εξογκώματα στα γεννητικά όργανα ή στη στοματική ή πρωκτική περιοχή

- Άλγος ή κάψιμο κατά την ούρηση

- Έκκριση υγρού από την ουρήθρα

- Κολπικό έκκριμα

- Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία

- Επώδυνοι, διογκωμένοι λεμφαδένες, ιδιαίτερα στη βουβωνική χώρα, αλλά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές

- Άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα

- Εξάνθημα σε όλο τον κορμό, τα χέρια ή τα πόδιαΗ χρονική εκδήλωση αυτών των συμπτωμάτων και σημείων ποικίλει, από μερικές ημέρες έως και χρόνια μετά την έκθεση, εξαρτώμενα από τον παθογόνο οργανισμό. Μπορούν να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ακόμα και χωρίς θεραπεία, αλλά μερικές φορές εξελίσσονται με την εμφάνιση επιπλοκών ή και να υποτροπιάσουν.

hiv

Η σεξουαλική δραστηριότητα παίζει ρόλο στην εξάπλωση πολλών άλλων μολυσματικών παραγόντων, αν και είναι δυνατό να μεταδοθούν χωρίς σεξουαλική επαφή. Όπως ηπατίτιδα Α, Β και C, τη σιγκέλλωση, την κρυπτοσποριδίωση και λοίμωξη από Giardialamblia.
Κ άθε άτομο με ενεργό ερωτική ζωή που δεν παίρνει προφυλάξεις, είναι σε κάποιο βαθμό εκτεθειμένο σε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Οι Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι:

- Σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Κολπική ή πρωκτική διείσδυση από ένα μολυσμένο σύντροφο χωρίς προφύλαξη, μπορεί να μεταδώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό ορισμένες ασθένειες . Χωρίς προφύλαξη , ένας άνδρας που έχει γονόρροια έχει κατά 70 έως 80 % πιθανότητα να μολύνει τη σύντροφό του με μία μόνο κολπική συνουσία . Το στοματικό σεξ είναι λιγότερο επικίνδυνο, αλλά μπορεί, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή οδοντικού φράγματος ,να μεταδώσει τη λοίμωξη. Τα οδοντικά φράγματα είναι λεπτά , τετράγωνα κομμάτια από λάτεξ ή σιλικόνη και εμποδίζουν την επαφή δέρμα με δέρμα.

- Πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι. Πολλαπλές σεξουαλικές επαφές με διαφορετικούς συντρόφους, αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης στα μεταδιδόμενα νοσήματα.

- Η νόσηση από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Αυξάνει τον κίνδυνο και την πιθανότητα προσβολής από άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αν δεν ληφθούν προφυλακτικά μέτρα .

- Κατάχρηση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών. Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να αναστείλει την κρίση σας και να είστε πιο πρόθυμοι να συμμετέχετε σε επικίνδυνες συμπεριφορές .

- Ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Η κοινή χρήση βελόνων μεταδίδει πολλές σοβαρές λοιμώξεις , συμπεριλαμβανομένου του HIV , της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C. Εάν προσβληθείτε από HIV κατά την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών μπορείτε να το μεταδώσει σεξουαλικά .

- Εφηβεία. Τα έφηβα κορίτσια, λόγω ανώριμου τράχηλου της μήτρας, είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως ομοφυλόφιλοι, μειονότητες και νέοι, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι συνηθέστερες.
Ο ρισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια , χλαμύδια , ο ιός HIV και η σύφιλη μπορούν να περάσουν από την έγκυο μητέρα στο παιδί της κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Τα ΣΜΝ στα βρέφη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και μπορούν να αποβούν μοιραία . Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για αυτές τις λοιμώξεις και να αντιμετωπίζονται.

Η διάγνωση ενός μεταδιδόμενου νοσήματος ,τίθεται με την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο. Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει:

- Εξετάσεις αίματος. Συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του ιού HIV ή της σύφιλης σε μεταγενέστερα στάδια.

- Δείγματα ούρων. Μερικά ΣΜΝ μπορούν να επιβεβαιωθούν με την ανάλυση ενός δείγματος ούρων .

- Δείγματα υγρών. Εάν έχετε ενεργά έλκη των γεννητικών οργάνων μπορεί να γίνει ανάλυση των υγρών και των δειγμάτων από τις πληγές για να διαγνωστεί ο τύπος της λοίμωξης . Οι εργαστηριακές εξετάσεις των υλικών από έλκη ή των εκκρίσεων των γεννητικών οργάνων χρησιμοποιούνται για την διάγνωση των πιο συχνών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε πρώιμο στάδιο.

gonorrhea
Ό έλεγχος για μια ασθένεια σε κάποιο άτομο που δεν έχει συμπτώματα ονομάζεται προσυμπτωματικός έλεγχος. Τις περισσότερες φορές,ο προσυμπτωματικός έλεγχος για ΣΜΝ δεν είναι μέρος της ρουτίνας της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις :

- Όλοι. Μία εξέταση πρόληψης των ΣΜΝ που προτείνεται για όλες τις ηλικίες από 13 έως 64 είναι η εξέταση αίματος ή σάλιου για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV ), τον ιό που προκαλεί το AIDS. Οι περισσότερες υγειονομικές μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν μια γρήγορη δοκιμασία για το AIDS το αποτέλεσμα της οποίας είναι έτοιμο την ίδια ημέρα.

- Έγκυες γυναίκες . Έλεγχος για τον HIV, την ηπατίτιδα Β, τα χλαμύδια και τη σύφιλη γενικά λαμβάνει χώρα κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη για όλες τις έγκυες γυναίκες. Οι εξετάσεις για γονόρροια και ηπατίτιδα C συνιστώνται τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από αυτές τις λοιμώξεις.

- Γυναίκες ηλικίας 21 ετών και άνω. Συνιστάται το τεστ Παπανικολάου για ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας , συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, προκαρκινικών αλλαγών και καρκίνου, οι οποίες συχνά προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Οι ειδικοί συστήνουν ότι από την ηλικία των 21 ετών οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Παπανικολάου τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης ότι οι γυναίκες που αρχίζουν να έχουν σεξουαλική επαφή πριν από την ηλικία 21 θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Παπανικολάου εντός τριών ετών από την πρώτη επαφή .

- Γυναίκες κάτω των 25 ετών που είναι σεξουαλικά ενεργές. Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κάτω των 25 ετών θα πρέπει να εξετάζονται για λοίμωξη από χλαμύδια. Η εξέταση για χλαμύδια διενεργείται με δείγμα ούρων ή κολπικού εκκρίματος που μπορείτε να συλλέξετε μόνοι σας. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν επανάληψη του τεστ για χλαμύδια τρεις μήνες αφού είχατε ένα θετικό τεστ και έχετε υποβληθεί σε θεραπεία. Η δεύτερη εξέταση είναι απαραίτητη για να επιβεβαιώσει ότι η λοίμωξη έχει θεραπευτεί, διότι είναι πολύ συχνή η εκ νέου μόλυνση από τον σύντροφο που δεν έλαβε την κατάλληλη θεραπεία. Το να νοσήσει ένα άτομο από χλαμύδια μία φορά δεν το προστατεύει από μελλοντικές εκθέσεις. Μπορεί να προσβληθεί ξανά και ξανά. Γι’ αυτό συνιστάται επανέλεγχος κάθε φορά που γίνεται αλλαγή συντρόφου. Έλεγχος για γονόρροια συνιστάται επίσης σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κάτω των 25 ετών.

- Ομοφυλόφιλοι. Σε σύγκριση με άλλες ομάδες, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πολλές ομάδες δημόσιας υγείας συνιστούν ετήσια ή και συχνότερη εξέταση για ΣΜΝ για αυτούς τους άνδρες. Τακτικές εξετάσεις για τον ιό του AIDS, τη σύφιλη, τα χλαμύδια και τη βλεννόρροια είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Συνιστάται επίσης αξιολόγηση για τον έρπητα και την ηπατίτιδα Β.

- Άτομα με AIDS. Άτομα φορείς του ιού HIV, έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι ειδικοί συστήνουν συχνά εξετάσεις για σύφιλη, βλεννόρροια, χλαμύδια και έρπητα σε άτομα με HIV. Οι γυναίκες με HIV μπορεί να αναπτύξουν επιθετική μορφή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουν το Τεστ Παπανικολάου δύο φορές το χρόνο. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν επίσης τακτικό έλεγχο για λοίμωξη από HPV σε οροθετικούς άνδρες. Αυτοί, εφόσον προσβληθούν από HPV μέσω πρωκτικής επαφής παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού.

genital-warts-in-men

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι στα πρώτα στάδια μιας ΣΜΛ δεν βιώνουν συμπτώματα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την πρόληψη των επιπλοκών.

Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

- Έλκη ή εξογκώματα οπουδήποτε στο σώμα
- Υποτροπιάζοντα έλκη των γεννητικών οργάνων
- Γενικευμένο δερματικό εξάνθημα
- Πόνος κατά τη συνουσία
- Πόνος, ερυθρότητα και οίδημα του οσχέου
- Πυελικός πόνος
- Απόστημα στη βουβωνική χώρα
- Φλεγμονή του οφθαλμού
- Αρθρίτιδα
- Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
- Υπογονιμότητα
- Καρκίνος του τραχήλου
- Άλλες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του λεμφώματος που συνδέεται με λοίμωξη από HIV και του καρκίνου του ορθού και του πρωκτού που σχετίζεται με HPV
- Ευκαιριακές λοιμώξεις συμβαίνουν σε προχωρημένη λοίμωξη από HIV
- Μετάδοση της λοίμωξης από τη μητέρα στο έμβρυο η οποία προκαλεί σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.
O ι ΣΜΛ που προκαλούνται από βακτήρια είναι γενικά πιο εύκολο να θεραπευτούν. Αντίθετα οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά δεν θεραπεύονται πάντα. Εάν είστε έγκυος και έχετε ένα ΣΜΝ , η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης του μωρού σας . Η θεραπεία συνήθως αποτελείται από ένα από τα ακόλουθα , ανάλογα με τη μόλυνση .

- Αντιβιοτικά. Κατάλληλα αντιβιοτικά χορηγούνται για τη θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων από βακτήρια και παράσιτα, όπως γονόρροια, σύφιλη, χλαμύδια και τριχομονάδες.

- Αντιϊκά φάρμακα. Χορηγούνται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που οφείλονται σε Ιούς,όπως AIDS,Έρπης, HPV
Y πάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφευχθεί ι ή να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

- Αποχή. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι η αποχή από το σεξ.

- Παραμονή με 1 υγιή σύντροφο. Ένας άλλος αξιόπιστος τρόπος για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι να μείνετε σε μια μακροχρόνια αμοιβαία μονογαμική σχέση με έναν σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί.

- Εμβολιασμός. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, πριν από τη σεξουαλική έκθεση , είναι επίσης αποτελεσματικός στην πρόληψη ορισμένων τύπων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων . Υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για την πρόληψη δύο ιογενών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο – τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( HPV ) , της ηπατίτιδας Α και ηπατίτιδας Β. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τον εμβολιασμό για HPV για τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας 11 και 12 ετών. Αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως στις ηλικίες 11 και 12 , συνιστάται ο εμβολιασμός μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Τό εμβόλιο της ηπατίτιδας Β δίδεται συνήθως σε νεογνά .

- Αναμονή και έλεγχος. Αποφύγετε την κολπική και πρωκτική επαφή με νέους συντρόφους, μέχρι να έχετε και οι δύο ελεγχθεί για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα . Το στοματικό σεξ είναι λιγότερο επικίνδυνο , αλλά χρησιμοποιείστε ένα προφυλακτικό από λατέξ ή οδοντικό φράγμα για να αποφύγετε την άμεση επαφή μεταξύ των βλεννογόνων του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη εξέταση για τους άνδρες που να ανιχνεύει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( HPV ), και δεν υπάρχει καλό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων , έτσι μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε μολυνθεί έως ότου να έχετε συμπτώματα. Είναι επίσης δυνατό να έχετε μολυνθεί με ένα ΣΜΝ το οποίο στην παρούσα φάση να δίνει αρνητικά αποτελέσματα στον έλεγχο .

- Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά και οδοντικά φράγματα σωστά και με συνέπεια. Χρησιμοποιήστε ένα νέο προφυλακτικό λατέξ ή οδοντικό φράγμα για κάθε σεξουαλική πράξη , είτε από του στόματος , του κόλπου ή του πρωκτού. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ένα λιπαντικό με βάση το λάδι, όπως βαζελίνη, μαζί με προφυλακτικό ή οδοντικό φράγμα . Λάβετε υπόψη ότι ενώ τα προφυλακτικά μειώνουν τον κίνδυνο έκθεσης στα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα , παρέχουν ένα μικρότερο βαθμό προστασίας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που αφορούν εκτεθειμένα έλκη των γεννητικών οργάνων , όπως έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( HPV) ή του έρπητα . Επίσης, άλλες μορφές αντισύλληψης , όπως λήψη αντισυλληπτικών δισκίων ή ενδομήτριες συσκευές , δεν προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα .

- Μην καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή κάνετε χρήση ναρκωτικών. Αν είστε υπό την επήρεια ουσιών, έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθείτε από ΣΜΝ.

- Αποφύγετε το ανώνυμο, περιστασιακό σεξ. Μην ψάχνετε για συντρόφους στο διαδίκτυο ή σε μέρη που προσφέρεται περιστασιακό σεξ. Μη γνωρίζοντας το σεξουαλικό σύντροφο σας αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιθανής έκθεσης σε ένα ΣΜΝ.

- Επικοινωνήστε. Πριν από κάθε σοβαρή σεξουαλική δραστηριότητα συζητήστε με το σύντροφό σας για το πώς θα έχετε ασφαλέστερο σεξ . Ρυθμίστε εξαρχής ποιές δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες όχι . - Διδάξτε το παιδί σας. Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε νεαρή ηλικία αυξάνει τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων ενός ατόμου και, ως εκ τούτου , τον κίνδυνο έκθεσης στα ΣΜΝ. Βιολογικά , τα νεαρά κορίτσια είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε τις ερωτικές δραστηριότητες του παιδιού σας, μπορείτε να το βοηθήσετε να καταλάβει τους κινδύνους της σεξουαλικής δραστηριότητας και ότι είναι καλύτερο να περιμένουν για να κάνουν σεξ .

- Σκεφθείτε την ανδρική περιτομή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανδρική περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να προσβληθεί ένας άνδρας από τον HIV,από μία φορέα ( ετεροφυλοφιλική μετάδοση ) κατά 50 έως 60 τοις εκατό. Η περιτομή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού HPV των γεννητικών οργάνων και του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

- Σκεφθείτε το φάρμακο Truvada. Τον Ιούλιο του 2012, η ​​Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ( FDA ) ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου Truvada (συνδυασμός σταθερής δόσης emtricitabine / tenofovirdisoproxilfumarate) για να μειώσει τον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μολύνσεων από HIV σε άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο . Το Truvada, επίσης, χρησιμοποιείται στη θεραπεία του HIV μαζί με άλλα φάρμακα .

Όταν χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης από τον HIV, το Truvada είναι κατάλληλη μόνο εάν ο γιατρός σας είναι βέβαιος ότι δεν έχετε ήδη AIDS ή ηπατίτιδα Β. Το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, όπως ακριβώς προβλέπεται και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές, όπως η χρήση προφυλακτικών σε κάθε ερωτική πράξη .

Το Truvada δεν είναι για όλους. Αν σας ενδιαφέρει το Truvada, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη και αν είναι κατάλληλο για εσάς .

Είναι τραυματικό το να μάθετε ότι πάσχετε από ένα ΣΜΝ. Ίσως να είστε θυμωμένος, αν αισθάνεστε ότι έχετε προδοθεί ή αν νιώθετε ντροπή ή αν υπάρχει μια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί άλλοι. Στη χειρότερη περίπτωση, ένα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια νόσο και θάνατο, ακόμη και με την καλύτερη αντιμετώπιση στον κόσμο. Μεταξύ αυτών των δύο άκρων υπάρχει μια σειρά από άλλες πιθανές καταστάσεις όπως η εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων, τα σχέδια για απόκτηση απογόνων και η χαρούμενη και σωστή έκφρασή της σεξουαλικότητάς.

Να πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε:

- Αποφύγετε τον εύκολο καταλογισμό ευθυνών. Μην καταλήγετε βιαστικά στο συμπέρασμα ότι ο σύντροφός σας είναι άπιστος. Ένας (ή και οι δύο) από εσάς μπορεί να έχετε μολυνθεί από έναν προηγούμενο σύντροφο.

- Να είστε ειλικρινείς με τους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης. Η δουλειά τους δεν είναι να σας κρίνουν, αλλά να σταματήσει η εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ό, τι τους πείτε θα παραμείνει εμπιστευτικό.

- Επικοινωνήστε με το τμήμα υγείας σας. Αν και δεν μπορούν να έχουν το προσωπικό και τους πόρους ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, οι τοπικές υπηρεσίες υγείας διατηρούν προγράμματα που παρέχουν εμπιστευτικό έλεγχο και θεραπεία έναντι των ΣΜΝ και υποστήριξη των ερωτικών συντρόφων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ:

Μεγάλη εξειδίκευση στην χειρουργική ενδοσκοπία με πάνω από 4000 περιστατικά Turis προστατεκτομής.
Μεγάλη Εξειδίκευση στην γυναικεία ακράτεια ούρων με τη χρήση κολπικής ταινίας ελευθέρας τάσεως και εμπειρία σε πάνω από 1000 περιστατικά με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.
Μεγάλη εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία, καρκίνο νεφρού και μεγάλη εμπειρία με πάνω από 1000 περιστατικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μεγάλη εξειδίκευση στο Καρκίνο του Προστάτη και εμπειρία σε περισσότερα από 2000 περιστατικά με ίαση σε ποσοστό πάνω από 90%
Μεγάλη εξειδίκευση στο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως με περισσότερα από 3000 περιστατικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μεγάλη Εμπειρία στον Καρκίνο όρχεως με περισσότερα από 200 περιστατικά  και με ίαση σε ποσοστό πάνω από 90%
Ιδιαίτερη εξειδίκευση στην ανδρολογία, με έμφαση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με εμφύτευση πεικών προθέσεων τριών στοιχείων και εμπειρία σε περισσότερα από 60 περιστατικά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Μεγάλη Εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κάμψης του πέους με φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία και εμπειρία  σε περισσότερα από 200 περιστατικά με επιτυχία πάνω από 95%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ