
Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.
2478 Street City Ohio 90255
Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.
2478 Street City Ohio 90255
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στον άνδρα.
Εμπειρία σε περισσότερα από 2000 περιστατικά και 90% ποσοστό θεραπείας στο καρκίνο του προστάτη.
O καρκίνος προστάτη αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στον άνδρα.
Αναπτύσσεται αργά και όταν ανακαλύπτεται συνήθως περιορίζεται στον προστάτη. Όταν ανακαλύπτεται έγκαιρα, η πρόγνωση είναι καλή και η θεραπεία αποτελεσματική.
Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προκαλέσει κλινικά σημεία ή συμπτώματα, όπως:
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη είναι οι εξής:
Ηλικία. Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη. Μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στην ηλικία άνω των 65 ετών.
Μαύρη φυλή.Στους μαύρους παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις άλλες φυλές. Στους μαύρους άνδρες ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως επιθετικός και σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς να μπορεί να δοθεί εξήγηση.
Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου προστάτη. Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό προστατικού καρκίνου, τότε ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, για τους άνδρες αυτής της οικογένειας, είναι αυξημένος.
Παχυσαρκία. Οι παχύσαρκοι άνδρες όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη, πιθανόν να είναι προχωρημένου σταδίου.
Κάθε άνδρας ηλικίας άνω των 50 ετών, πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη.
Αν υπάρχει κάποιος παράγοντας κινδύνου, κληρονομικότητα, παχυσαρκία, μαύρη φυλή, τότε ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 45. Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει:
Δακτυλική Εξέταση Προστάτη
Με τη δακτυλική εξέταση ελέγχεται το μέγεθος, το σχήμα και η σύσταση του προστάτη. Το 50% των καρκίνων του προστάτη ανακαλύπτονται με τη δακτυλική εξέταση.
Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (PSA)
Είναι ένας δείκτης του προστάτη και ελέγχεται μέσω μιας μικρής ποσότητας αίματος. Οι μεταβολές του PSA προς τα πάνω δείχνουν, ουρολοίμωξη, φλεγμονή ή καρκίνο του προστάτη. Το test του PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, θέτουν σε μεγάλο βαθμό ισχυρή υποψία καρκίνου του προστάτη.
Όταν έχουμε θετικά ευρήματα στη δακτυλική εξέταση και αυξημένα επίπεδα PSA, τότε ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος οφείλει να επιβεβαιώσει την παρουσία ή όχι καρκίνου στον προστάτη.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι: Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη και ταυτόχρονα λαμβάνονται τεμάχια προστάτη (βιοψία προστάτη), υπό τοπική αναισθησία πάντοτε, και αποστέλλονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, για να αποφανθεί σχετικά με την παρουσία καρκίνου του προστάτη ή όχι.
Εάν διαπιστωθεί καρκίνος προστάτη, τότε προβαίνουμε σε σταδιοποίηση της νόσου με:
Υπολογιστική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας.
Σπινθηρογράφημα οστών.
Επίσης, η μαγνητική τομογραφία είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση και την αξιολόγηση της εξάπλωσης του καρκίνου, ειδικά σε περιοχές, όπως η ουροδόχος κύστη.
Ο καρκίνος προστάτη είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου στους άνδρες και σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη.
Δεύτερη επιλογή είναι η ακτινοθεραπεία.
Ακόμη, εάν η νόσος έχει επεκταθεί και σε άλλους ιστούς, τότε η θεραπεία είναι φαρμακευτική.
Η χειρουργική θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη ενδείκνυται στα αρχικά στάδια της νόσου. Στόχος είναι η ριζική θεραπεία, ενώ η ίαση επιτυγχάνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των περιπτώσεων που χειρουργούνται.
Για τους ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο προστάτη, η ριζική προστατεκτομή αποτελεί συχνά θεραπευτική επιλογή, κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρείται ο προστάτης και, αν χρειαστεί, μέρος των γύρω ιστών, για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές μέθοδοι ριζικής προστατεκτομής, οι οποίες είναι οι εξής:
Η ανοιχτή ριζική προστατεκτομή: Πραγματοποιείται με μια τομή στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας. Ο χειρουργός προσπαθεί να αφαιρέσει τον προστάτη χωρίς να αφήσει καρκινικό ιστό όσο είναι δυνατόν. Η διάρκεια του χειρουργείου κυμαίνεται μεταξύ 90’-120’ της ώρας και η νοσηλεία διαρκεί 3 ημέρες, σχεδόν ανώδυνα.
Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή: Πραγματοποιείται μέσω 4-6 οπών στην κοιλιακή χώρα. Εισάγεται οπτική κάμερα και μεταφέρεται η εικόνα του εσωτερικού της κοιλιακής χώρας σε οθόνη. Μέσω των άλλων οπών διενεργείται η ριζική προστατεκτομή με τη χρήση ειδικών χειρουργικών εργαλείων.
Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή: Διενεργείται μέσω 6 οπών στην κοιλιακή χώρα. Μέσω μίας κάμερας μεταφέρεται στην οθόνη το εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Με τη βοήθεια βραχιόνων οι οποίοι συνδέονται με ρομποτικό σύστημα πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση. Η νοσηλεία και στις 3 μεθόδους διαρκεί 2-3 ημέρες.
Στη λαπαροσκοπική και στη ρομποτική τεχνική τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
Ωστόσο, έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα, τα οποία είναι τα εξής:
Συμπερασματικά, και οι 3 χειρουργικές τεχνικές επιτυγχάνουν μεγάλα ποσοστά ίασης μεγαλύτερα του 80% από τη νόσο.