Shopping cart

Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.

Let’s Stay In Touch

Shopping cart

Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.

Let’s Stay In Touch

Είναι Πράγματι Ιάσιμος ο Καρκίνος του Προστάτη; Τι Πρέπει να Ξέρετε

είναι ιάσιμος ο καρκίνος του προστάση

Αν και η λέξη «καρκίνος» προκαλεί συχνά φόβο και αγωνία, η επιστήμη έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου.

Είναι ιάσιμος ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών. Αν και η λέξη «καρκίνος» προκαλεί συχνά φόβο και αγωνία, η επιστήμη έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου. Το βασικό ερώτημα που απασχολεί πολλούς άνδρες και τις οικογένειές τους είναι: είναι ιάσιμος ο καρκίνος του προστάτη;

Η απάντηση, όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δημήτριος Καραναστάσης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με κυριότερους το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, την επιθετικότητα του καρκίνου, την ηλικία και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς. Σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος του προστάτη είναι πλήρως ιάσιμος, ειδικά όταν εντοπιστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί με κατάλληλες μεθόδους.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Η πρώιμη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωση της νόσου. Συχνά, ο καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα στα αρχικά στάδια, γι’ αυτό και ο προληπτικός έλεγχος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ο έλεγχος περιλαμβάνει την ψηλάφηση του προστάτη μέσω δακτυλικής εξέτασης και τη μέτρηση του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) στο αίμα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραναστάση, οι άνδρες άνω των 50 ετών – ή άνω των 45 ετών εφόσον υπάρχει οικογενειακό ιστορικό – πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η νόσος, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες πλήρους ίασης.

Μέθοδοι θεραπείας

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Ορισμένες από τις συχνότερες θεραπευτικές επιλογές είναι:

  • Ριζική προστατεκτομή: Πρόκειται για χειρουργική αφαίρεση του προστάτη και, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί θεραπεία ριζική και ιάσιμη όταν η νόσος είναι εντοπισμένη. Ο κ. Καραναστάσης τονίζει πως η εξέλιξη της χειρουργικής τεχνολογίας, όπως η λαπαροσκοπική ή ρομποτική προσέγγιση, έχει μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές και επιτρέπει ταχύτερη ανάρρωση.

  • Ακτινοθεραπεία: Χρησιμοποιείται είτε ως εναλλακτική της χειρουργικής είτε συμπληρωματικά. Μπορεί να είναι εξωτερική ή με τη μορφή βραχυθεραπείας (εμφύτευση ραδιενεργών σωματιδίων).

  • Ορμονοθεραπεία: Σκοπός της είναι να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία «τρέφει» τον καρκίνο του προστάτη. Συνήθως εφαρμόζεται σε προχωρημένες περιπτώσεις.

  • Ενεργή παρακολούθηση: Σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλής επιθετικότητας, η θεραπεία μπορεί να αναβληθεί με συστηματική παρακολούθηση, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποσοστά ίασης

Οι στατιστικές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Όταν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης ξεπερνά το 99%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς με έγκαιρη διάγνωση μπορούν να θεραπευτούν πλήρως.

Ο κ. Καραναστάσης επισημαίνει ότι η ριζική θεραπεία στις αρχικές φάσεις προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ σε συνδυασμό με τη σύγχρονη παρακολούθηση και τις εξατομικευμένες επιλογές θεραπείας, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να ζήσει φυσιολογικά για πολλά χρόνια ή και να απαλλαγεί πλήρως από τη νόσο.

Ζωή μετά τη θεραπεία

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη δεν σταματά με τη θεραπεία. Είναι εξίσου σημαντική η αποκατάσταση και η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Θέματα όπως η ακράτεια ή η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστούν, όμως σήμερα υπάρχουν πολλές λύσεις που αποκαθιστούν ή βελτιώνουν σημαντικά τις λειτουργίες αυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Καραναστάση, η σωστή προεγχειρητική ενημέρωση και η εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση και την ψυχολογική ισορροπία του ασθενούς.

Συμπερασματικά

Ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι πλέον μία θανατηφόρα καταδίκη. Με την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική και την παρακολούθηση από εξειδικευμένο ουρολόγο, όπως ο Δημήτριος Καραναστάσης, οι πιθανότητες πλήρους ίασης είναι εξαιρετικά υψηλές. Η συνεχής πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και οι σύγχρονες χειρουργικές και φαρμακευτικές μέθοδοι δίνουν στους άνδρες όχι μόνο την ευκαιρία για ίαση, αλλά και για μια ποιοτική και δραστήρια ζωή μετά τη θεραπεία.

Η πρόληψη, η ενημέρωση και η εμπιστοσύνη σε έναν εξειδικευμένο ιατρό είναι τα σημαντικότερα «όπλα» απέναντι σε αυτή τη συχνή μορφή καρκίνου. Γιατί όταν ο καρκίνος του προστάτη εντοπίζεται νωρίς, είναι ιάσιμος.

Comments are closed