Επικοινωνία

Νερό & Προστατίτιδα: Τι ρόλο παίζει στην πρόληψη & στην προστασία του οργανισμού μας;

Τα άτομα με προστατίτιδα πρέπει να πίνουν άφθονο νερό, διότι βοηθάει στη διάλυση των ούρων & μειώνει τον ερεθισμό στον προστάτη.

Το καλοκαίρι, η προστατίτιδα τείνει να επανεμφανίζεται, επειδή η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία επιταχύνουν τον μεταβολισμό των ανθρώπων. Αν τα άτομα δεν πίνουν αρκετό νερό ή αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να επιβαρύνουν τον προστάτη και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Την περίοδο του καλοκαιριού, οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν ένα διουρητικό και αντιφλεγμονώδες χάπι για θεραπεία, ώστε να εξαλειφθούν τα συμπτώματα και να μειωθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης της προστατίτιδας. Επιπλέον, οι άντρες πρέπει επίσης να μάθουν πώς να προστατεύουν τον προστάτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πώς μπορούν οι άντρες να προστατέψουν τον προστάτη τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

1. Να μην κρατάνε τα ούρα τους για πολλή ώρα

Όταν κάνει ζέστη, οι άνθρωποι τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο και κάποιοι προτιμούν να παραμένουν σε δωμάτια με κλιματισμό για αρκετή ώρα. Ακόμη και όταν τους παρουσιάζεται η ανάγκη για ούρηση, μπορεί να την καθυστερούν για πολλή ώρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να εισέλθουν στον προστάτη και να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Η καθυστέρηση της ούρησης μπορεί να προκαλέσει διάταση της ουροδόχου κύστης, οδηγώντας σε προβλήματα ούρησης και εκσπερμάτισης, και τελικά σε προστατίτιδα.

Επομένως, οι άνθρωποι πρέπει να ουρούν αμέσως όταν τους παρουσιάζεται η ανάγκη για ούρηση και να πίνουν άφθονο νερό για να διαλυθούν τα ούρα. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουν να κάθονται παρατεταμένα για πολλή ώρα, ώστε να προληφθεί η πίεση στον προστάτη και η αργή κυκλοφορία του αίματος τοπικά. Ουσιαστικά, πρέπει να σηκώνονται και να κινούνται για περίπου 10 λεπτά για κάθε 1 ώρα που κάθονται, καθώς αυτό βοηθά στη διατήρηση ενός κανονικού τρόπου ζωής.

2. Να έχουν συναισθηματική σταθερότητα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι άνθρωποι μπορεί να είναι ευερέθιστοι και ανήσυχοι. Οι υπερβολικές συναισθηματικές διακυμάνσεις μπορούν να επηρεάσουν τον προστάτη, επειδή τα αρνητικά συναισθήματα διεγείρουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε αυξημένη έκκριση προστατικού υγρού, προκαλώντας έτσι προστατίτιδα και υπερπλασία του προστάτη. Οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν μια ανοιχτόμυαλη στάση, αντιμετωπίζοντας τα πάντα ήρεμα και φυσικά.

3. Να ελαττώσουν τη σεξουαλική τους ζωή

Οι ασθενείς με προστατίτιδα πρέπει να ελαττώσουν λίγο τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, καθώς η μέτρια σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά στην ανακούφιση της προστατίτιδας. Ωστόσο, η υπερβολική συχνότητα μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του προστάτη, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Επιπλέον, οι άνθρωποι πρέπει να διασφαλίζουν επαρκή ενυδάτωση και να αποφεύγουν την αντικατάσταση με ανθρακούχα ποτά. Το να πίνουν άφθονο νερό βοηθά στη διάλυση των ούρων και μειώνει τον ερεθισμό στον προστάτη, ενώ καθαρίζει και την ουρήθρα.

4. Να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το καλοκαίρι, κάποιοι άντρες μπορεί να απολαμβάνουν την κοινωνικοποίηση με φίλους, πίνοντας ποτά. Ενώ μπορεί να διώξει προσωρινά το συναισθηματικό άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το ήπαρ και να διεγείρει τον προστάτη. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κρατά τον προστάτη σε κατάσταση διόγκωσης, οδηγώντας τελικά σε προστατίτιδα. Οι άντρες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 200 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα.

Σύνοψη

Οι άντρες πρέπει να μάθουν να μην έχουν άγχος και να διατηρούν την ηρεμία τους, ώστε να αντιμετωπίζουν τα πάντα με αυτόν τον τρόπο. Να αποφεύγουν την υπερβολική εργασία, να ισορροπούν την εργασία με τη ξεκούραση, να διασφαλίζουν επαρκή ύπνο και να διατηρούν ένα κανονικό πρόγραμμα. Να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, για να προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Να ασκούνται τακτικά, για να ενισχύσουν την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στους ιούς και τα βακτήρια.

Δημήτριος Καραναστάσης

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού

Πρόσφατα Συγγράμματα

ΜΕΝΟΥ

VIDEO

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ:

Μεγάλη εξειδίκευση στην χειρουργική ενδοσκοπία με πάνω από 4000 περιστατικά Turis προστατεκτομής.
Μεγάλη Εξειδίκευση στην γυναικεία ακράτεια ούρων με τη χρήση κολπικής ταινίας ελευθέρας τάσεως και εμπειρία σε πάνω από 1000 περιστατικά με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.
Μεγάλη εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία, καρκίνο νεφρού και μεγάλη εμπειρία με πάνω από 1000 περιστατικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μεγάλη εξειδίκευση στο Καρκίνο του Προστάτη και εμπειρία σε περισσότερα από 2000 περιστατικά με ίαση σε ποσοστό πάνω από 90%
Μεγάλη εξειδίκευση στο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως με περισσότερα από 3000 περιστατικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μεγάλη Εμπειρία στον Καρκίνο όρχεως με περισσότερα από 200 περιστατικά  και με ίαση σε ποσοστό πάνω από 90%
Ιδιαίτερη εξειδίκευση στην ανδρολογία, με έμφαση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με εμφύτευση πεικών προθέσεων τριών στοιχείων και εμπειρία σε περισσότερα από 60 περιστατικά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Μεγάλη Εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κάμψης του πέους με φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία και εμπειρία  σε περισσότερα από 200 περιστατικά με επιτυχία πάνω από 95%.