Επικοινωνία

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΤΟ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η εμφάνιση του νέου ιού SARS-cov-2 ,στο τέλος του 2019 και η εξ ’αυτού εκδήλωση και επέκταση της νόσου με την ονομασία COVID-19,αποτελεί παγκόσμια υγειονομική απειλή ,με επί πλέον επιπτώσεις τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων

Η εμφάνιση του νέου ιού SARS-cov-2 ,στο τέλος του 2019 και η εξ ’αυτού εκδήλωση και επέκταση της νόσου με την ονομασία COVID-19,αποτελεί παγκόσμια υγειονομική απειλή ,με επί πλέον επιπτώσεις τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων .Στην ιστορική της διαδρομή, η ανθρωπότητα γνώρισε πολλές φονικές πανδημίες με τρομακτικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις .
Η πρώτη μεγάλη πανδημία που καταγράφεται ιστορικά, είναι ο λοιμός του κράτους των Αθηνών το 430 π.χ., στη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, με σημαντικό αριθμό θανάτων .Πιστεύεται ,με βάσει τις καταγραφές του Θουκυδίδη, ότι αυτή η πανδημία ξεκίνησε από την Αιθιοπία, πέρασε στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και μετά στην Αθήνα .Αποδίδεται στο βακτήριο της σαλμονέλας που προκαλεί τυφοειδή πυρετό.

Ακολούθησαν, έκτοτε, πολλές πανδημίες ,δέκα εκ των οποίων ήταν οι πιο φονικές. Οι πιο γνωστές είναι

1. Η βουβωνική πανώλη ή πανώλη του Ιουστινιανού το 541-542 μ.χ., με 25 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη .Στην δε Κωνσταντινούπολη πέθανε το 40% του πληθυσμού.

2. Η βουβωνική πανώλη 1346-1353.Υπολογίζεται ότι απεβίωσαν περίπου 75-200 εκατομμύρια άνθρωποι.

3. Η Ισπανική γρίπη 1918-1920 με 25 εκατομμύρια θανάτους .Ονομάστηκε έτσι γιατί το πρώτο μεγάλο κύμα εμφανίστηκε στην Ισπανία ,αλλά εικάζεται ότι μεταφέρθηκε από την Κίνα από μετανάστες Κινέζους.

4. Η πανδημία HIV/AIDS , 1976 – 1981, πέθαναν 35 εκατομμύρια άνθρωποι. Ξεκίνησε από το Κογκό. Έχει μειωθεί σημαντικά η θνητότητα από τον HIV την τελευταία 10ετία.

Ο ιός SARS-cov-2 ,ανήκει στην κατηγορία των κορωνοιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Ο συγκεκριμένος ιός όμως έχει κάποιες διαφορές .Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και προκαλεί πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια .Μεταδίδεται με τα σταγονίδια ,με την επαφή και με τα κόπρανα μεταξύ των ανθρώπων .Φαίνεται όμως ότι η νόσος που προκαλεί, μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα ,εκτός από τους πνεύμονες .Σε πρόσφατες μελέτες έχει παρατηρηθεί ,ότι ένα ποσοστό των ασθενών (22-31%) με covid-19 και αναπνευστική ανεπάρκεια , επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας ,με προυπάρχουσα νεφρική ήπια ανεπάρκεια με κατάληξη την οξεία νεφρική ανεπάρκεια .Η θνητότητα σ ’αυτούς τους ασθενείς είναι 5,3 φορές μεγαλύτερη από εκείνους χωρίς νεφρική ανεπάρκεια. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί κρίσιμο προγνωστικό δείκτη για την ζωή του ασθενούς. Η νεφρική βλάβη έχει επιβεβαιωθεί ιστοπαθολογικά σε όλες τις περιπτώσεις και αφορά κυρίως τα εγγύς εσπειραμένα σωληνάρια του νεφρού .Η προυπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί την καλύτερη προγνωστική παράμετρο για τη θνητότητα της νόσου covid-19.

Διάφοροι ιοί ,όπως ο HIV,η ηπατίτιδα B Και C,της παρωτίτιδας ,ο ιός Epstein-Barr και ο HPV που προκαλεί δερματικά θηλώματα και οξυτενή κονδυλώματα, μπορούν να προκαλέσουν ιογενή ορχίτιδα ,να οδηγήσουν σε ανδρική στείρωση ,ακόμα και σε ανάπτυξη νεοπλασμάτος (όγκο) στους όρχεις. Μελέτη, σε αυτοψία θανόντων από Covid-19, έδειξε ότι είχαν προσβληθει από ορχίτιδα. Επίσης άλλη μελέτη, σε ασθενείς που έπασχαν από Covid-19,έδειξε δραματική πτώση της τεστοστερόνης στον ορό του αίματος ,η δε αναλογία Τεστοστερόνης και LH ,στους ασθενείς με Covid-19 ήταν 0,74 ,ενώ στους υγιείς είναι 1,31.

Μοριακές μελέτες έδειξαν ότι ο ιός SARS-cov-2,συνδέεται με τούς υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης ΙΙ ,που παρεμβαίνει στη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως ,μέσω του συστήματος ρενίνης /αγγειοτασίνης. Τέτοιοι υποδοχείς υπάρχουν στους νεφρούς ,στους όρχεις , στα επινεφρίδια και στον προστάτη. Γι’αυτό και τα όργανα του ουρογεννητικού συστήματος προσβάλλονται από τον SARS-cov-2 ,που προκαλεί τη νόσο Covid-19.Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι βλάβες, που προκαλούνται από τον ιό, είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες. Ελπίζουμε οι νέες μελέτες να απαντούν στο παραπάνω ερώτημα .

Πρόσφατα συγγράμματα

ΜΕΝΟΥ

VIDEO

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ:

Μεγάλη εξειδίκευση στην χειρουργική ενδοσκοπία με πάνω από 4000 περιστατικά Turis προστατεκτομής.
Μεγάλη Εξειδίκευση στην γυναικεία ακράτεια ούρων με τη χρήση κολπικής ταινίας ελευθέρας τάσεως και εμπειρία σε πάνω από 1000 περιστατικά με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.
Μεγάλη εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία, καρκίνο νεφρού και μεγάλη εμπειρία με πάνω από 1000 περιστατικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μεγάλη εξειδίκευση στο Καρκίνο του Προστάτη και εμπειρία σε περισσότερα από 2000 περιστατικά με ίαση σε ποσοστό πάνω από 90%
Μεγάλη εξειδίκευση στο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως με περισσότερα από 3000 περιστατικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μεγάλη Εμπειρία στον Καρκίνο όρχεως με περισσότερα από 200 περιστατικά  και με ίαση σε ποσοστό πάνω από 90%
Ιδιαίτερη εξειδίκευση στην ανδρολογία, με έμφαση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με εμφύτευση πεικών προθέσεων τριών στοιχείων και εμπειρία σε περισσότερα από 60 περιστατικά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Μεγάλη Εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κάμψης του πέους με φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία και εμπειρία  σε περισσότερα από 200 περιστατικά με επιτυχία πάνω από 95%.