
Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.
2478 Street City Ohio 90255
Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.
2478 Street City Ohio 90255
Υπογονιμότητα ορίζεται ως, η αδυναμία επίτευξης κύησης, παρά την συχνή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, για ένα χρόνο.
Η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις αποτελεί το κύριο σύμπτωμα της ανδρικής υπογονιμότητας.
Επίσης, σημάδια όπως αλλαγές στην ανάπτυξη των μαλλιών, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, πρήξιμο στους όρχεις, καθώς και προβλήματα με τη στύση ή την εκσπερμάτιση, μπορεί να υποδηλώνουν υπογονιμότητα.
Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται και με άλλες ουρολογικές διαταραχές, καθιστώντας την ακριβή διάγνωση απαραίτητη.
Στην υπογονιμότητα ανδρών εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Ένα φυσιολογικό σπέρμα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προδιαγραφές:
– Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων πρέπει να ανέρχεται κατ’ελάχιστον στα 15.000.000 /ml ή 39.000.000 ανά εκσπερμάτιση.
– Η οδός μεταφοράς του σπέρματος από τους όρχεις στις σπερματοδόχες κύστεις να είναι ακέραια και βατή.
– Ικανοποιητική κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Η ζωηρή κίνηση πρός τα εμπρός πρέπει να υπερβαίνει το 30% των σπερματοζωαρίων.
Κατά συνέπεια, όταν παρατηρείται μειωμένη παραγωγή σπέρματος, μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και ανωμαλίες στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, τότε έχουμε περίπτωση υπογονιμότητας.
Η ζωηρή κίνηση πρός τα εμπρός πρέπει να υπερβαίνει το 30% των σπερματοζωαρίων.
Οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας είναι πολλαπλές και κατατάσσονται σε 10 μεγάλες κατηγορίες:
Προβλήματα στην παραγωγή σπέρματος.
Περιλαμβάνονται χρωμoσωμιακές και γενετικές ανωμαλίες, κρυψορχία, συστροφή όρχεος, λοιμώξεις (χλαμύδια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα), κιρσοκήλη, χημικές ουσίες και φάρμακα (όπως η σουλφασαλαζίνη που χρησιμοποιείται στη νόσο του Crohnως αντιφλεγμονώδες, αλλά με τη διακοπή επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα), η ακτινοθεραπεία στην περιοχή και αγνώστου αιτιολογίας
Απόφραξη των σπερματικών οδών μεταφοράς του σπέρματος.
Περιλαμβάνονται λοιμώξεις, απόφραξη των σπερματικών πόρων, απολίνωση των σπερματικών πόρων, απουσία σπερματικών πόρων, παθήσεις του προστάτη.
Σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία, παλίνδρομος εκσπερμάτιση, πρώιμη εκσπερμάτιση, βλάβες στη σπονδυλική στήλη, προστατεκτομή, ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, κάκωση νεύρων.
Ορμονικοί παράγοντες, όπως όγκοι υποφύσεως, ανεπάρκεια του άξονα υπόφυση- όρχεις, υπερβολική κατανάλωση αναβολικών.
Αντισπερματικά αντισώματα, τα οποία αναπτύσσονται μετά από φλεγμονές ή κάκωση των επιδιδυμίδων, απολίνωση των σπερματικών πόρων ή από άγνωστη αιτία.
Stress. Προκαλεί πτώση της Libido και κατά συνέπεια μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών. Επίσης, στις μεν γυναίκες επηρεάζει την ωορρηξία, στους δε άνδρες την παραγωγή σπέρματος.
Επαγγέλματα.Η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως σε υψικαμίνους η οι μάγειροι, καθώς και εκείνοι που ασχολούνται με τη γεωργία και χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα, εντομοκτόνα, μυοκτόνα, μυκητοκτόνα. Επίσης, όσοι έρχονται σε επαφή με μέταλλα και διαλύτες αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής υπογονιμότητα.
Εικόνα 1. το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα, και σχηματική παράσταση του σπερματοζωαρίου.
Χημειοθεραπευτικά.Μειώνουν σημαντικά την παραγωγή σπέρματος, γι’ αυτό προηγουμένως θα πρέπει να λαμβάνεται σπέρμα και να διατηρείται σε τράπεζα σπέρματος.
Ορισμένα βότανα,όπως το εκχύλισμα της ρίζας του φυτού Tripterygium Wilfordii (κινέζικο χόρτο), το οποίο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος ή να μειώσει το μέγεθος των όρχεων.
Ο τρόπος ζωής.Το κάπνισμα καθώς και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος. Επίσης, η μακροχρόνια χρήση μοτοποδηλάτου μπορεί να προκαλέσει μείωση του σπέρματος λόγω υπερθέρμανσης των όρχεων. Επί πρόσθετα, λόγω πιέσεως του περινέου, μπορεί να προκληθούν αιμωδίες στο πέος και στυτική δυσλειτουργία.
Η προσέγγιση διάγνωσης της ανδρικής υπογονιμότητας, αρχίζει με:
Λήψη λεπτομερούς ιστορικού, το οποίο περιλαμβάνει, διερεύνηση της παιδικής ηλικίας και η ανάδειξη παιδικών νοσημάτων που επηρεάζουν την γονιμότητα, όπως η παρωτίτιδα.
Διερεύνηση της τρέχουσας γενικής κατάστασης του ενδιαφερομένου. Η παρουσία σακχαρώδης διαβήτη, η λήψη φαρμακευτικών ουσιών όπως τα στεροειδή, η χρήση αναβολικών, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η μαριχουάνα και άλλες φαρμακευτικές ουσίες.
Επίσης η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως το μερκούριο και το αρσενικό. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την γονιμότητα.
Η διερεύνηση της σεξουαλικής δραστηριότητας και τυχόν παρουσία στυτικής δυσλειτουργίας, μπορεί να αποτελεί την αιτία υπογονιμότητας.
Σπερμοδιάγραμμα. Με το σπερμοδιάγραμμα ελέγχεται, ο όγκος του σπέρματος, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και η μορφολογία.
Η εν λόγω εξέταση για να είναι αξιόπιστη, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απέχει από σεξουαλική δραστηριότητα 3 ημέρες. Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κυπελάκι με την τεχνική του αυνανισμού.
Διορθικό υπερηχογράφημα. Ελέγχεται ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις και μπορούν να αποκαλυφθούν τυχόν παθολογικές καταστάσεις του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων.
Ορμονικός έλεγχος. Περιλαμβάνει τη μέτρηση των ορμονών, FSH, LH, τεστοστερόνη και το ελεύθερο κλάσμα αυτής και προλακτίνη.
Αυξημένα επίπεδα FSH σημαίνει βλάβη του σπερματικού επιθηλίου των όρχεων, ενώ αυξημένα επίπεδα προλακτίνης είναι ενδεικτική πιθανώς αδενώματος της υποφύσεως.
Μειωμένα επίπεδα LH και τεστοστερόνης παραπέμπει σε υπογοναδισμό και υπογονιμότητα.
Γενετικό test.Όταν η ποσότητα του σπέρματος είναι πολύ μικρή, τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει γενετικές ανωμαλίες του χρωμοσώματος Υ. Τα γενετικά tests μπορεί να αποκαλύψουν γενετικά και κληρονομικά σύνδρομα υπεύθυνα της υπογονιμότητας.
Σπερμοδιάγραμμα
Βιοψία όρχεων.Λαμβάνεται δείγμα ορχικού ιστού και αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Αν η εξέταση δείξει φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, τότε η αιτία της υπογονιμότητας πρέπει να αναζητηθεί στη μεταφορά του σπέρματος. Ενδεχομένως να αφορά απόφραξη σε κάποιο σημείο της διαδρομής του σπέρματος. Η βιοψία των όρχεων χρησιμοποιείται, όταν έχουν εξαντληθεί οι άλλες μέθοδοι διάγνωσης της υπογονιμότητας.
Γενική ούρων μετά την εκσπερμάτιση.Αυτό το τεστ ζητείται από τον γιατρό, όταν δεν αποβάλλεται σπέρμα και τίθεται η υποψία παλίνδρομης εκσπερμάτισης. Δηλαδή αντίστροφη πορεία του σπέρματος προς την ουροδόχο κύστη. Σ’ αυτή την περίπτωση ανιχνεύεται σπέρμα στα ούρα και επιβεβαιώνεται η διάγνωση.
Η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας βασίζεται στην αιτία και ανάλογα αποφασίζεται η δέουσα θεραπεία.
Υπάρχουν ορισμένες χειρουργικές παθήσεις, όπως η κιρσοκήλη, η κρυψορχία, η υδροκήλη, η απόφραξη σε κάποιο σημείο της διαδρομής μεταφοράς του σπέρματος, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Όταν η αιτία της υπογονιμότητας είναι ορμονική, όπως υπογοναδισμός, υπερπρολακτιναιμία, και όγκοι της υποφύσεως, τότε η θεραπεία στοχεύει στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας με τη χορήγηση ορμονικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Επί φλεγμονής, όπως η μικροβιακή προστατίτιδα, η επιδιδυμίτιδα, η ορχίτιδα, η θεραπεία εκλογής είναι η χορήγηση αντιβιοτικών.
Στις περιπτώσεις με σεξουαλική δυσλειτουργία ή παλίνδρομο εκσπερμάτιση, η χορήγηση αναστολέων φωσφοδιεστεράσης -5 ( sildenafil, vardenafil, avanafil), στην πρώτη περίπτωση μπορεί να βελτιώσει το σπέρμα.
Στη δεύτερη περίπτωση, της παλίνδρομης εκσπερμάτισης χορηγούμε συμπαθομιμητικά φάρμακα, όπως εφεδρίνη, η ψευδοεφεδρίνη και η ιμιπραμίνη.
Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον προστάτη ή στον αυχένα της ουροδόχου κύστεως, δεν έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Όταν δεν ανευρίσκεται κάποια αιτία, η υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής.
Η θεραπεία που χορηγείται είναι ορμονική, όπως οι γοναδοτροπίνες και τα αντιοιστρογόνα για 3 μήνες τουλάχιστον.
Στις περιπτώσεις που η υπογονιμότητα οφείλεται σε αντισπερματικά αντισώματα, χορηγούνται στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως κορτιζόνη για χρονικό διάστημα 3-6 μηνών.
Όταν διαπιστώνεται μικρή ποσότητα σπέρματος, απουσία σπέρματος και πολύ χαμηλή κινητικότητα, τότε ο ενδιαφερόμενος άνδρας πρέπει να αναζήτηση τη λύση στην επιβοηθητική αναπαραγωγική τεχνολογία.
Συλλέγεται σπέρμα από τον άνδρα ή από δότη και γονιμοποιείται είτε εντός της μήτρα ή στο εργαστήριο και μεταφέρεται στη μήτρα της γυναίκας.