Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.
2478 Street City Ohio 90255
Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.
2478 Street City Ohio 90255
Με τον όρο ουρολιθίαση εννοούμε την παρουσία λιθιάσεως στους νεφρούς, τους ουρητήρες και στην ουροδόχο κύστη.
Με τον όρο λιθίαση ουροποιητικού συστήματος ή ουρολιθίαση εννοούμε την παρουσία λιθιάσεως στους νεφρούς, τους ουρητήρες και στην ουροδόχο κύστη.
Η λιθίαση ουροποιητικού συστήματος ιστορικά ανακαλύφθηκε πρώτη φορά στις Αιγυπτιακές μούμιες.
Κάθε χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσέρχονται στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία για πρώτες βοήθειες, λόγω κολικού του νεφρού που προκαλείται από λιθίαση, πάνω από 500000 Αμερικανοί πολίτες.
Η αιτιολογία για τη λιθίαση ουροποιητικού συστήματος είναι πολυπαραγοντική και συσχετίζεται ισχυρά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Πιστεύεται, πώς 1 στους 10 πολίτες, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα αναπτύξουν νεφρολιθίαση.
Στο τέλος της 10ετίας του 1970 το ποσοστό νεφρολιθιάσεως στον γενικό πληθυσμό ανήρχετο στο 4% περίπου, ενώ στο τέλος της 10ετίας του 1990 αυξήθηκε στο 5% και συνεχίζει να αυξάνεται.
Η ηλικία μεταξύ 20-50 ετών παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση λιθίασης ουροποιητικού συστήματος.
Στις ΗΠΑ, 1 στους 1000 κατοίκους θα νοσηλευθεί για λιθίαση ουροποιητικού συστήματος και παρατηρείται μεγαλύτερη επίπτωση στους λευκούς σε σύγκριση με τους Αφροαμερικανούς, σε ότι αφορά δε το φύλο μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες από τις γυναίκες.
Άλλες παθήσεις, που μπορεί να αυξήσουν την δημιουργία νεφρολιθιάσεως, είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια διάρροια, η οστεοπόρωση και η λήψη εξ αυτού ασβεστίου από του στόματος, η παχυσαρκία και οι κύστεις στους νεφρούς.
Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει την ανάπτυξη νεφρολιθιάσεως στις νέες γυναίκες κυρίως. Στις περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό, ανάπτυξη νεφρολιθιάσεως παρατηρείται στο 25% μόνον.
Η βαριατρική χειρουργική, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη νεφρολιθιάσεως, λόγω μεταβολικών διαταραχών που επισυμβαίνουν, όπως η αύξηση των οξαλικών αλάτων στον οργανισμό.
Στις ΗΠΑ, η πιθανότητα ανάπτυξης νεφρολιθιάσεως στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 10%.
Επίσης, η ανάπτυξη λιθιάσεως του ανώτερου ουροποιητικού είναι συχνότερη στις ΗΠΑ από τις άλλες δυτικές χώρες και αποδίδεται στην υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών.
Η επίπτωση στους άνδρες ανάπτυξης λιθιάσεως σε κάποια φάση της ζωής τους, ανέρχεται στο 20%, ενώ στις γυναίκες στο 5-10%.
Υποτροπή της νεφρολιθιάσεως παρατηρείται στο 15% ανά έτος, ενώ στην 5ετία στο 50% από την πρώτη εμφάνιση λιθίασης ουροποιητικού συστήματος.
Οποιαδήποτε ανατομική ή λειτουργική ανωμαλία, που παρεμποδίζει την ελεύθερη ροή των ούρων και προκαλεί στάση ή μειωμένη παραγωγή και αποβολή ούρων, όπως η αφυδάτωση ή η μειωμένη πρόσληψη υγρών, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λιθιάσεως του ουροποιητικού συστήματος.
Η μειωμένη ροή των ούρων είναι ο πιο σημαντικός παράγων ανάπτυξης νεφρολιθιάσεως και εκεί πρέπει να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ειδικών για να προλαμβάνουν τις υποτροπές της λιθιάσεως.
Επίσης, μεταβολικές διαταραχές, όπως αυξημένη αποβολή ασβεστίου, οξαλικών, ουρικού οξέος, κυστίνης στα ούρα καθώς και μειωμένα επίπεδα κιτρικών αλάτων, προδιαθέτουν στην δημιουργία λιθιάσεως.
Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη λιθίασης ουροποιητικού συστήματος;
Τα συμπτώματα στη λιθίαση ουροποιητικού συστήματος εξαρτώνται από την εντόπιση του λίθου και ποικίλλουν. Γενικά, μπορεί να εμφανίζεται με κολικό του νεφρού ή του ουρητήρα, ουρολοίμωξη, μικροσκοπική ή μακροσκοπική αιματουρία, πλάγιο κοιλιακό ή άλγος οσφύος.
Η διάγνωση για τη λιθίαση ουροποιητικού συστήματος τίθεται με απεικονιστικό, εργαστηριακό και μεταβολικό έλεγχο:
3. Μεταβολικός έλεγχος ούρων 24ώρου: Συλλέγονται τα ούρα 24ώρου και προσδιορίζονται ποσοτικά τα μεταλλικά στοιχεία και άλατα, υπεύθυνα σχηματισμού λιθιάσεως, καθώς και ουσίες αναστολής λιθιάσεως όπως τα κιτρικά άλατα.
4.Χημική ανάλυση λίθου: Η χημική ανάλυση του αποβληθέντος λίθου προσδιορίζει τη σύσταση του λίθου, και μπορεί να λάβει μέτρα πρόληψης της λιθιάσεως.
Θεραπεία για τη Λιθίαση Ουροποιητικού Συστήματος
Η θεραπεία στη λιθίαση ουροποιητικού συστήματος εξαρτάται, από το μέγεθος του λίθου, τη σύσταση του λίθου και την αιτία:
Μορφές Θεραπευτικής Παρέμβασης για τη Λιθίαση Ουροποιητικού Συστήματος
Τέτοιες είναι οι εξής:
4. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται, στις περιπτώσεις που αποτύχουν όλες οι άλλες μέθοδοι και αφορά περίπου το 4% της ουρολιθιάσεως.
5. Η χειρουργική αφαίρεση παραθυρεοειδών αδένων. Όταν διαπιστούται υπερπαραθυρεοειδισμός, τότε επιβάλλεται η χειρουργική αφαίρεση των παραθυρεοειδών αδένων. Με την αφαίρεση των αδένων, αποκαθίστανται στο φυσιολογικό τα επίπεδα του ασβεστίου στον ορό.
Πρόληψη για τη Λιθίαση Ουροποιητικού Συστήματος
Η πρόληψη για τη λιθίαση ουροποιητικού συστήματος είναι συνδυασμός αλλαγής τρόπου ζωής και φαρμακευτικής αγωγής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:
Στην πρόληψη της νεφρολιθιάσεως και των υποτροπών αυτής, χρησιμοποιούνται διάφορες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον σχηματισμό λιθιάσεως και τις υποτροπές, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τις μεταβολικές ανισορροπίες στη σύσταση των ούρων.
Στην αυξημένη αποβολή ασβεστίου στα ούρα, που οφείλεται σε μειωμένη απορρόφηση από τους νεφρούς, μπορούμε να χορηγήσουμε θειαζίδες και να μειώσουμε την αποβολή του ασβεστίου και τις πιθανότητες σχηματισμού λιθιάσεως.
Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε κιτρικό κάλιο, αποτρέποντας τον κορεσμό των ούρων με άλατα ασβεστίου.
Στην αυξημένη αποβολή ουρικού οξέος και την ουρική λιθίαση, που οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, χορηγούμε αλλοπουρινόλη 300mg/ημερησίως.
Όταν υπάρχει και ουρική λιθίαση προσθέτουμε και αλκαλοποιητικό παράγοντα. Ο συνδυασμός αυτών των δυο μπορεί να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τη διάλυση της ουρικής λιθιάσεως.
Στη φλεγμονώδη λιθίαση, για να περιορίσουμε τις υποτροπές στη λιθίαση ουροποιητικού συστήματος, πρέπει να διατηρούνται τα ούρα άσηπτα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών σε χαμηλές δόσεις.
Στη λιθίαση ουροποιητικού συστήματος που οφείλεται σε αυξημένη αποβολή οξαλικών αλάτων, χορηγούμε ασβέστιο 500mg/ημερησίως από του στόματος, ώστε να μειώσουμε την απορρόφηση των οξαλικών από το έντερο και έτσι περιορίζονται οι πιθανότητες σχηματισμού λιθιάσεως.
Για τη λιθίαση από κυστίνη, εκτός από λήψη άφθονων υγρών (> 3 λίτρα/24ωρο), συνιστάται και η λήψη αλκαλοποιητικού παράγοντα. Η θεραπεία της λιθιάσεως από κυστίνη είναι όμως πολύ δύσκολη.
Η δοσολογία του αλκαλοποιητικού παράγοντα (κιτρικό κάλιο) εξαρτάται από το PΗ των ούρων. Το ιδανικό PH των ούρων, για να επιτευχθεί η μέγιστη διαλυτική ικανότητα του αλκολοποιητικού παράγοντα, πρέπει να κυμαίνεται περίπου μεταξύ 6,5-7. Στη λιθίαση της κυστίνης επιδιώκεται αύξηση του PH και πάνω από 7, για να αυξηθεί η διαλυτική ικανότητα των αλκαλοποιητικών παραγόντων, διότι οι λίθοι από κυστίνη είναι δυσδιάλυτοι.
Επίσης, χορηγούμε, σε δεύτερο χρόνο, αν η αλκαλοποίηση δεν αποδώσει, την καπτοπρίλη σε 75-150 mg/ημερησίως, η οποία μειώνει τα επίπεδα της κυστίνης στα ούρα. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση, γιατί έχει παρενέργειες.