ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΣΦΙΓΚΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΡΙΚΗ ΑΚΡΑΤΕΙΑ

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ-ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΣΦΙΓΚΤΗΡΑ

Στους άνδρες, η πλήρης ακράτεια ούρων στις μεγάλες ηλικίες , οφείλεται κυρίως σε βλάβη του σφιγκτηριακού μηχανισμού ή σε ανατομικές ανωμαλίες. Οι συνηθέστερες αιτίες ακράτειας στους άνδρες, είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις στον  προστάτη. Σ’αυτούς τους ασθενείς το ποσοστό ακράτειας κυμαίνεται μεταξύ 0,5%- 10%.

Η ακράτεια ούρων στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καλοήθη υπερτροφία του προστάτη αφορά πολύ μικρό ποσοστό <0,5%, ενώ σε εκείνους που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη, τότε το ποσοστό αυξάνεται και κυμαίνεται από 2%- 10%,και αφορά όλες τις χειρουργικές μεθόδους, τόσο την κλασσική οπισθοηβική ριζική προστατεκτομή όσο και τις σύγχρονες όπως την λαπαροσκοπική και την υποβοηθούμενη ρομποτική ριζική προστατεκτομή. Μία άλλη ομάδα ασθενών είναι εκείνη με νευρογενή ουροδόχο κύστη.

Πώς θεραπεύεται η πλήρης ακράτεια ούρων  στους άνδρες. Στις περιπτώσεις αυτές η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η εμφύτευση τεχνητού σφιγκτήρα στην ουρήθρα, η οποία λύνει το πρόβλημα σε ποσοστό πάνω από 95% των περιπτώσεων. Σε μικρού βαθμού ακράτεια ούρων μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος ATOMS, η οποία είναι μια συσκευή με έναν ασκό που τοποθετείται στην κάτω επιφάνεια της ουρήθρας και με την άσκηση πιέσεως επιτυγχάνεται εγκράτεια ούρων.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Ο τεχνητός σφιγκτήρας είναι μία συσκευή η οποία κατασκευάζεται από σιλικόνη και επενδύεται με αντιβιοτικό. Αποτελείται από τρία στοιχεία, έναν ασκό (reservoir) o οποίος αποθηκεύει το υγρό, μια αντλία την οποία χειρίζεται ο ασθενής και την περιουρηθρίδα που περιβάλλει την ουρήθρα(Εικόνα 1). Ο τεχνητός σφιγκτήρας μιμείται λειτουργικά τον φυσιολογικό σφιγκτήρα, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 90% .

Εικόνα 1: Απεικονίζεται η συσκευή του τεχνητού σφιγκτήρα

Ο τεχνητός σφιγκτήρας τοποθετείται με μια μικρή χειρουργική επέμβαση υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία .Η χειρουργική τομή εκτελείται μεταξύ πέους και οσχέου και η χειρουργική επέμβαση διαρκεί 30-40’ της ώρας. Ο ασθενής παραμένει νοσηλευόμενος μία  ημέρα και εξέρχεται με ουροκαθετήρα για 10 ημέρες. Ο τεχνητός σφιγκτήρας ενεργοποιείται σε 4-6 εβδομάδες και αφού προηγουμένως ο ασθενής λάβει εκπαίδευση χειρισμού αυτού (εικόνα 2).

Εικόνα 2: Παρασκευάζεται η κοιλιακή μοίρα της ουρήθρας με μια μικρή τομή μεταξύ πέους και οσχέου.

Ακολουθεί η παρασκευή της ραχιαίας μοίρας της ουρήθρας σε μήκος 2 εκατοστών περίπου (Εικόνα 3).

Εικόνα 3: Παρασκευή ραχιαίας μοίρας της ουρήθρας

Τοποθετείται η περιουρηθρίδα πέριξ της ουρήθρας ,ο ασκός οπισθοηβικά και η αντλία ελέγχου (βαλβίδα) κάτω από το δέρμα του οσχέου (Εικόνα 4,5).

Εικόνες 4,5: Απεικονίζονται, η τοποθέτηση του σφιγκτήρα πέριξ της ουρήθρας και η αντλία ελέγχου (βαλβίδα) κάτω από το δέρμα του οσχέου.

Η Εμφύτευση του τεχνητού σφιγκτήρα παίρνει σχηματικά την μορφή όπως απεικονίζεται στην επομένη εικόνα (Εικόνα 6).

Εικόνα 6: Σχηματική απεικόνιση του τεχνητού σφιγκτήρα

Οι άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι ελάχιστες και ήπιες. Οι απώτερες επιπλοκές περιλαμβάνουν φλεγμονές, ουρολοιμώξεις και διάβρωση ουρήθρας ή οσχέου. Οι προαναφερόμενες επιπλοκές εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε ακτινοβολία και σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς .

Συμπέρασμα : Η ακράτεια ούρων στον άνδρα σήμερα αναγνωρίζεται και διαγιγνώσκεται εύκολα, η δε θεραπεία είναι απλή και αποτελεσματική με τη χρήση του τεχνητού σφιγκτήρα.
Ως εκ τούτου, κάθε άνδρας που εμφανίζει ακράτεια ούρων καλόν είναι να απευθύνεται στον ουρολόγο,  ώστε να αξιολογηθεί το πρόβλημα του, να ταυτοποιηθεί και να εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία.

 

 

 

 

Σύγχρονη θεραπεία Κάμψης τους Πέους

ΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ Η ΝΟΣΟΣ PEYRONIE’S ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο François Gigot de Peyronie είναι ο πρώτος που περιέγραψε την κάμψη του πέους, γνωστή ως νόσος Peyronie (PD) το 1743.
Τα αίτια της εν λόγω παθολογικής κατάστασης παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Η κάμψη του πέους χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη ουλώδους ιστού σε σημεία του ινώδη χιτώνα του πέους, που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα. Η ανάπτυξη αυτής της νόσου έχει σαν συνέπεια την παραμόρφωση του πέους (κάμψη) η οποία συνοδεύεται από άλγος, στυτική δυσλειτουργία και βράχυνση του πέους.
Η νόσος προσβάλλει το 3-9% περίπου των ανδρών, ηλικίας κυρίως μεταξύ 45 έως 60 ετών. Η επίπτωση της νόσου στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 2-3 εκατομμύρια άνδρες. Πιστεύεται ότι η νόσος οφείλεται σε μικροτραυματισμούς κατά τη σεξουαλική επαφή. Χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη ινώδους ιστού, εναπόθεση κολλαγόνου Ι, φλεγμονή και καταστροφή του κολλαγόνου ΙΙΙ και των ελαστικών ινών. Αυτή η παθολογική κατάσταση οδηγεί σε ισχυρή ίνωση και απώλεια της ελαστικότητας του ινώδη χιτώνα των σηραγγωδών σωμάτων. Στο 21% των ασθενών συνυπάρχει και νόσος Dupuytren’s, με τις ίδιες μεταβολές ίνωσης (Εικ.1)

Εικόνα 1:Δείχνει αριστερά κάμψη του πέους και την πλάκα στο αριστερό σηραγγώδες σώμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τον πάσχοντα;
Η ανάπτυξη σκληρίας σε κάποιο σημείο του πέους,
Η αιφνίδια ή σταδιακή παραμόρφωση ( κάμψη) του πέους κατά την στύση,
Η παρουσία άλγους ή όχι .
Πολλές φορές η παραμόρφωση είναι μικρή και ανώδυνος. Ο πάσχων μπορεί να ψηλαφά την σκληρή πλάκα σε κάποιο σημείο του πέους.

Εικόνα 2: Ραχιαία κάμψη του πέους και μέτρηση του βαθμού σε μοίρες.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία στην κάμψη του πέους ή νόσο Peyronie’s, περιλαμβάνει την τοπική έγχυση λυτικών ουσιών .Τέτοιες ουσίες είναι:
1.Ιστολυτικό κλωστρίδιο κολλαγενάσης ( collagenase clostridium histolyticum)
2.PRP (εμπλουτισμένο πλάσμα με αιμοπετάλια)
3.PRP+ Υαλουρονικό οξύHyaluronic acid
4.Βλαστοκύτταρα (ADSC)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΙΣΤΟΛΥΤΙΚΟ ΚΛΩΣΤΡΙΔΙΟ
Η θεραπεία εφαρμόζεται στην οξεία φάση της νόσου. Η θεραπεία με ιστολυτικό κλωστρίδιο εφαρμόζεται σε 3 -4 κύκλους σε διάστημα 6 εβδομάδων μεταξύ των. Σε κάθε κύκλο εφαρμόζονται 2 εγχύσεις του κλωστριδίου σε διάστημα μιας έως 3 ημέρες. Τρείς μέρες μετά από κάθε θεραπεία ο ασθενής με υπόδειξη του ιατρού εφαρμόζει συγκεκριμένες τεχνικές μαλάξεων, έκτασης και κάμψεως προς την αντίθετη κατεύθυνση της βλάβης ,του πέους. Απαγορεύεται για 15 ημέρες η σεξουαλική επαφή. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιεί και αντλία κενού για να επιτυγχάνει τεχνητές στύσεις, οι οποίες βοηθούν στην θεραπεία. Τα αποτελέσματα της εν λόγω θεραπείας είναι πολύ ενθαρρυντικά και προσφέρουν σημαντική βελτίωση με αποτέλεσμα την αποφυγή χειρουργείου.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΜΕ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ( PRP)
Είναι μία σχετικά νέα αυτόλογη θεραπεία. Λαμβάνεται ποσότης αίματος περίπου 20-30 κυβικών εκατοστών από τον ίδιο ασθενή. Φυγοκεντρείται και λαμβάνεται ένα κλάσμα από τον ορό περίπου 3-4 κυβικά, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια .Το υλικό αυτό εγχέεται ,υπό τοπική αναισθησία ,στα σηραγγώδη σώματα άπαξ μηνιαίως ,σε 4 διαδοχικές μηνιαίες συνεδρίες. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, βελτιώνουν την παραμόρφωση του πέους, μειώνουν και σε πολλές περιπτώσεις εξαλείφουν την πλάκα.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ PRP ΚΑΙ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Σε κλάσμα εμπλουτισμένου πλάσματος με αιμοπετάλια 3-4 κυβ.εκ. προστίθεται 1ml υαλουρονικού οξέος μη διασταυρούμενου και το μείγμα αυτό ενίεται στην περιοχή της πλάκας των σηραγγωδών σωμάτων. Εφαρμόζονται 4 συνεδρίες ανά 15θήμερο, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ο γιατρός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος σ ’αυτού του είδους τις θεραπείες (εικόνα 3).
Εικόνα 3: Δείχνει την τεχνική έγχυσης υαλουρονικού οξέος στα σηραγγωδη σώματα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΨΗΣ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ ( Peyronie’s)
Αρκετές πειραματικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε μια συνεδρία .Συλλέγεται ποσότης λίπους ,από την κοιλιακή χώρα ,επεξεργάζεται, λαμβάνεται το κλάσμα που περιέχει τουλάχιστον 1.000.000.000 βλαστοκύτταρα. Υπό τοπική αναισθησία ενίεται το δείγμα στα σηραγγώδη σώματα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά μετά από ένα μήνα. Βελτίωση της κάμψης ,αποκατάσταση του κολλαγόνου ΙΙΙ και της ελαστίνης και σημαντική βελτίωση της στυτικής λειτουργίας

Προστατεκτομή TURis

Προστατεκτομή TURis: Αποτελεί ένα νέο διπολικό χειρουργικό σύστημα, με τη χρήση φυσιολογικού ορού, εν αντιθέσει με το παλαιότερο σύστημα που λειτουργούσε με ισότονο διάλυμα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εξαίρεσης του προστάτη με τη μέθοδο TURis:

Ηλεκτροτόμος που λειτουργεί με διπολική διαθερμία

Σημαντική μείωση της πιθανότητας απορρόφησης υγρών από τον οργανισμό του ασθενούς και κατά συνέπεια των επιπλοκών.
Δυνατότητα εξαίρεσης μεγάλου μεγέθους προστατικού αδενώματος.
Αύξηση του χειρουργικού χρόνου χωρίς επιπλοκές.
Ελάχιστη απώλεια αίματος.
Ανώδυνη διαδικασία.
Παραμονή στην κλινική για μία ημέρα.
Η μέθοδος TURis,είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με την οποία εξαιρείται αναίμακτα το αδένωμα του προστάτη και δίνει επιπλέον τη δυνατότητα εξάχνωσης του προστατικού ιστού, εξασφαλίζοντας ομαλή χειρουργική επιφάνεια.

Μέθοδος εκτομής και εξάχνωσης του προστατικού αδενώματος με διπολική διαθερμία

Η ολοκλήρωση της εκτομής του προστάτη με διπολική διαθερμία

Eπιμήκυνσης πέους

Χειρουργική τεχνική επιμήκυνσης πέους
Η αυξητική του πέους διακρίνεται στην επιμήκυνση και στην αύξηση του εύρους του πέους.
Οι δυνατότητες επιμήκυνσης του πέους δεν υπερβαίνουν τα 2-3 εκατοστά, και αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό. Στόχος της επιμήκυνσης είναι η αποκάλυψη μεγαλύτερου μέρους του κορμού του πέους. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματική αύξηση του μήκους αλλά αύξηση του ελεύθερου τμήματος αυτού, του κορμού.

Εικόνα 1 Ανατομία της περιοχής

Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να αυξάνει το πέος. Κατά συνέπεια, η μόνη μέθοδος αύξησης του πέους είναι η χειρουργική.

Τεχνική Επιμήκυνση Πέους
 
Αρχικά γίνεται μερική διάτμηση του σφενδονοειδούς συνδέσμου του πέους κάτω από την ηβική σύμφυση.
Μόνο τα πλευρικά τμήματα του συνδέσμου πρέπει να διατηρηθούν έτσι ώστε να υπάρχει σταθερότητα του πέους κατά την στύση.
Η κατάφυση του συνδέσμου βρίσκεται 4- 5 εκ κάτω από το δέρμα όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα

Ο ηβοπεικός σύνδεσμος

Με την διάτμηση του σφενδονοειδούς συνδέσμου, αυξάνει η γωνία μεταξύ του πέους και του οριζοντίου επιπέδου η οποία γίνεται από οξεία αμβλεία.
Με αυτό τον τρόπο προσδίδεται ένα οπτικό αποτέλεσμα επιμήκυνσης 1-2 εκατοστά .

Διατομή ηβοπεικού συνδέσμου

Για να επιτύχουμε επιμήκυνση χωρίς τάση, η επιπολής και εν τω βάθει περιτονία του πέους πρέπει να συρραφούν με 2 μη απορροφήσιμες ραφές μέχρι τον ινώδη χιτώνα και να σταθεροποιηθούν στο περιόστεο την ηβικής σύμφυσης.

Τοποθέτηση ραφών στα πλάγια του επιμήκη άξονα του πέους

Οι 2 ραφές πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος του επιμήκη άξονα του πέους στα πλάγια ,ώστε να μην τραυματιστούν τα αγγεία και νεύρα που πορεύονται πλευρικά

Για να επιτύχουμε επιμήκυνση του δέρματος του πέους, πραγματοποιείται μια τομή σε σχήμα ανάποδου V στην ρίζα του πέους.

Το αποτέλεσμα είναι μια κλασική πλαστική σε σχήμα Y – V.

Σχεδίαση της τομής σε αντεστραμμένο V στη ρίζα του πέους

Συρραφή σε σχήμα Y-V

Για να επιτύχουμε ακριβή διατομή χωρίς αιμορραγία, χρησιμοποιείται radiosurgery υψηλής συχνότητας.

Για την επιμήκυνση του δέρματος στην κοιλιακή επιφάνεια του πέους, πραγματοποιούνται τομές σε σχήμα Z

Το σχήμα Ζ στην κοιλιακή χώρα του Πέους

Παρασκευή της κοιλιακής μοίρας του πέους 

 

Για την επιμήκυνση του δέρματος στην κοιλιακή επιφάνεια του πέους, πραγματοποιούνται τομές σε σχήμα Z οι οποίες συρράπτονται με απορροφήσιμο ράμμα ενώ για την σύγκλιση της τομής σε σχήμα Υ, χρησιμοποιείται μονόκλωνο ράμμα nylon 4-0 το οποίο και αφαιρείται 2 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση.

Ολοκλήρωση της επέμβασης επιμήκυνσης πέους σε  ασθενή με μικροφαλλία

Πρόπτωση πυελικού εδάφους

Η πρόπτωση του πυελικού εδάφους είναι μια παθολογική κατάσταση, που εμφανίζεται σε σημαντικό αριθμό γυναικών. Στις ηλικίες μεταξύ 55-79 το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζει κάποιου βαθμού πρόπτωση, αγγίζει το 50%.

Το σώμα του ανθρώπου προσομοιάζει με βαρέλι, το οποίο αποτελείται από δυο μεγάλα διαμερίσματα, τη θωρακική κοιλότητα και την κοιλότητα της κοιλίας όπου κατασκηνώνουν πολλά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως έντερο ήπαρ πάγκρεας, σπλήνας, νεφροί, μήτρα, ουροδόχος κύστη, ωοθήκες κ.λπ.. Το πυελικό έδαφος αποτελεί τον πυθμένα αυτού του βαρελιού.Τα όργανα που κατασκηνώνουν στην πύελο είναι η μήτρα, ο τράχηλος της μήτρας, ο κόλπος, η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα, το λεπτό έντερο και το ορθό έντερο. Το πυελικό έδαφος αποτελείται από μύες, περιτονίες και συνδέσμους, ανατομικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη στήριξη όλων των οργάνων της πυέλου.

Εικόνα 1.Απεικονίζονται τα όργανα της πυέλου

 

 

Εικόνα 2. Απεικονίζονται οι μύες ,οι σύνδεσμοι και οι τένοντες του πυελικού εδάφους.

 

Πρόπτωση κάποιου οργάνου συμβαίνει, όταν οι μύες, οι περιτονίες ή οι σύνδεσμοι του πυελικού εδάφους αρχίζουν να εξασθενούν και επέρχεται χαλάρωση των στηριγμάτων γύρω από το όργανο. Ανάλογα, με το όργανο που επηρεάζεται από την εξασθένιση των ιστών, προκαλείται και αντίστοιχη ανατομική παθολογία, όπως:

  1. Κυστεοκήλη:όταν προπίπτει η ουροδόχος κύστη μέσω του κόλπου
  2. Ορθοκήλη:όταν προπίπτει το ορθό έντερο μέσω του κόλπου
  3. Εντεροκήλη :όταν προπίπτει το λεπτό έντερο μέσω του κόλπου
  4. Πρόπτωση μήτρας: όταν προπίπτει η μήτρα μέσω του κόλπου


Εικόνα 3.κυστεοκήλη

Εικόνα 4. Πρόπτωση μήτρας.

 

Το 11% ή μια στις 10 γυναίκες στη διάρκεια της ζωής της θα υποβληθεί σε κάποια επέμβαση για αποκατάσταση κάποιας μορφής πρόπτωση.

Επίσης το 1/3 των γυναικών που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε επέμβαση αποκατάστασης κάποιας μορφής πρόπτωσης οργάνου, θα υποβληθεί εκ νέου στην ίδια επέμβαση.

 

Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι βασικές αιτίες πρόκλησης πρόπτωσης κάποιου οργάνου είναι οι κακώσεις των μυών, των συνδέσμων και των περιτονιών, οι οποίες προκαλούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού από τον κόλπο, η ηλικία η εμμηνόπαυση, και η έντονη σωματική άσκηση. Άλλες αιτίες είναι η παχυσαρκία,ο χρόνιος βήχας ,η εθνικότητα και η κληρονομικότητα. Όταν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό πρόπτωσης, η πιθανότητα των επόμενων γενεών να έχουν πρόπτωση αυξάνεται. Οι γυναίκες του Καυκάσου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα πρόπτωσης του πυελικού εδάφους από τις Αφροαμερικανίδες. Επίσης χειρουργικές επεμβάσεις της πυέλου, όπως η υστερεκτομή και η ανάπτυξη πρόπτωσης του κολπικού κολοβώματος. Άλλοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι συμβάλουν στην πρόπτωση του πυελικού εδάφους είναι, το κάπνισμα, η δυσκοιλιότητα και ο χρόνιος τεινεσμός, η παχυσαρκία, και ορισμένα επαγγέλματα που ασχολούνται με την άρση βαρέων αντικειμένων .

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης του πυελικού εδάφους;

Η ανάπτυξη συμπτωμάτων στην πρόπτωση των πυελικών οργάνων εξαρτάται από τον βαθμό πρόπτωσης. Στην πρόπτωση μικρού βαθμού συνήθως οι γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα και ανακαλύπτεται τυχαία, σε ιατρική εξέταση ρουτίνας. Στη μετρίου και μεγάλου βαθμού πρόπτωση του πυελικού εδάφους ,τα συμπτώματα είναι γενικά και ειδικά ,σχετιζόμενα με το προπίπτον όργανο. Τέτοια είναι, όπως το αίσθημα βάρους και πίεση στην περιοχή του περιναίου, και το αίσθημα της γέννας. Επίσης χαμηλή οσφυαλγία και αίσθημα βάρους των κάτω άκρων. Τα ειδικά συμπτώματα προέρχονται από το προπίπτον όργανο. Έτσι στην κυστεοκήλη ,την ουρηθροκήλη και την πρόπτωση της μήτρας.

Έχουμε συμπτώματα από την ούρηση, όπως ακράτεια ούρων με την προσπάθεια, επιτακτική ούρηση, δυσουρικά ενοχλήματα και επίσχεση ούρων. Στην ορθοκήλη έχουμε συμπτώματα όπως, δυσκοιλιότητα, τεινεσμός, και αίσθημα ατελούς αφόδευσης.

Επίσης μπορούν να εμφανισθούν συμπτώματα από τον κόλπο, όπως δυσπαρεύνια και εξ αυτού ψυχολογικό stress.

Η διάγνωση της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων είναι απλή και τίθεται με την κλασική γυναικολογική εξέταση.

 

Ποια είναι η θεραπεία της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων;

Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τον βαθμό της πρόπτωσης του πυελικού εδάφους. Οι ασυμπτωματικές γυναίκες και με μικρού βαθμού πρόπτωση δεν απαιτεί θεραπεία. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής. Πρέπει να γυμνάζονται και κυρίως να γυμνάζουν τους μύες του περιναίου. Να διατηρούν το σωματικό τους βάρος, εφόσον είναι κανονικό, και αν αφορά παχύσαρκες να επιδιώξουν τη μείωση του σωματικού τους βάρος με παράλληλη σωματική άσκηση. Στις συμπτωματικές γυναίκες με μετρίου ή μεγάλου βαθμού πρόπτωση απαιτείται θεραπεία. Υπάρχουν δυο θεραπευτικές προσεγγίσεις για αυτές τις περιπτώσεις. Είναι η χειρουργική και η συντηρητική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία προκρίνεται για τις γυναίκες εκείνες που δεν επιθυμούν χειρουργική επέμβαση, είναι μεγάλης ηλικίας ή η γενική τους κατάσταση δεν επιτρέπει τη χειρουργική επέμβαση. Σ ’αυτές τις γυναίκες η καλύτερη λύση είναι τοποθέτηση ενός πεσσού ενδοκολπικά και με αυτό τον τρόπο συγκρατείται το πυελικό έδαφος στην ανατομική του θέση. Ο πεσσός αποτελείται από σιλικόνη και τοποθετείται εύκολα από τον γιατρό ή από την ίδια τη γυναίκα.Οι πεσσοί παρουσιάζουν κάποια προβλήματα, όπως ερεθισμός, ενόχληση κατά την επαφή ή μετακίνηση από τη θέση του. Συνήθως οι γυναίκες επανατοποθετούν τον πεσσό μόνες. Όταν ο πεσσός φθείρεται αντικαθίσταται.

 

Ποια χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται σήμερα;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας της πρόπτωσης του πυελικού εδάφους. Στόχος όλων αυτών των τεχνικών, είναι η επανατοποθέτηση του προπίπτοντος οργάνου στην φυσιολογική του ανατομική θέση.

Τέτοιες τεχνικές είναι :

1.Η κλασσική κολπορραφία ( πρόσθια και οπίσθια ) διακολπικά.

2.Η υστερεκτομή επί προπτώσεως της μήτρας διακολπικά

3.Η κολποανάρτηση λαπαροσκοπικά διακοιλιακά

4.Η κολποανάρτηση και επανατοποθέτηση του προπίπτοντος οργάνου με τοποθέτηση κολπικών πλεγμάτων διακολπικά

Η χρήση των κολπικών πλεγμάτων (πρόσθιου και οπίσθιου), εφαρμόζεται από 10ετίας με εξαιρετικά αποτελέσματα και είναι η μέθοδος εκλογής πλέον. Η βελτίωση τελευταία στον σχεδιασμό και στην τεχνική τοποθέτησης των πλεγμάτων, έχει περιορίσει στο ελάχιστο ορισμένες επιπλοκές που είχαν παρατηρηθεί με τη χρήση των πλεγμάτων της 1ηςγενιάς.

Εικόνα 5: Απεικόνιση πρόσθιου κολπικού πλέγματος

 

Εικόνα 6: Απεικόνιση οπίσθιου κολπικού πλέγματος

 

Η συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδος με τη χρήση των πλεγμάτων εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ουρολόγους ή γυναικολόγους με εμπειρία στην ουρογυναικολογία. Κατά συνέπεια, κάθε γυναίκα με πρόβλημα πρόπτωσης πυελικού εδάφους, πρέπει να απευθύνεται σε εξειδικευμένο ουρογυναικολόγο προκειμένου να αξιολογηθεί η περίπτωση της και να δρομολογηθεί η ενδεικνυόμενη θεραπεία.

Πεοπροθετική

Στύση κατά βούληση
Μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα στύσης, σε όσους άνδρες δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, προσφέρει η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Η πεϊκή πρόθεση είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και αποτελείται από τρία τμήματα. Δύο κυλίνδρους, δεξαμενή νερού και την αντλία ελέγχου και τοποθετείται κάτω από το δέρμα κατά μήκος του πέους. Δίνει μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της στύσης και ικανοποίει του άνδρες, αλλά και τις συντρόφους τους σε ποσοστό πάνω από 93% σε σχέση με τις άλλες θεραπείες.
Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης γίνεται σε άνδρες οι οποίοι:
Δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή που τους συνιστά ο γιατρός τους
Η χρήση της φαρμακευτικής αγωγής τους προκαλεί σοβαρές παρενέργειες λόγω συνυπάρχουσας νοσηρότητας
Επιθυμούν μία μόνιμη και αποτελεσματική λύση
Η συντριπτική υπεροχή της πεϊκής πρόθεσης, έναντι των άλλων «θεραπειών» είναι γεγονός διότι:
– Είναι η μοναδική θεραπεία που επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή, καθώς η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα και δεν απαιτεί «προετοιμασία» και αναμονή του άνδρα (όπως συμβαίνει με τα φάρμακα από το στόμα και τις πεϊκές ενέσεις)
– Η στύση διατηρείται για όσο διάστημα επιθυμεί ο άνδρας
– Η εκσπερμάτωση και ο οργασμός γίνεται φυσιολογικά
Τοποθέτηση και λειτουργία της πεϊκής πρόθεσης
Η τοποθέτηση της πεϊκής πρόθεσης γίνεται από εκπαιδευμένους χειρουργούς ουρολόγους με μία απλή επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με ραχιαία νάρκωση (από τη μέση και κάτω). Με τομή δύο εκατοστών στο δέρμα στη συμβολή του οσχέου και του πέους σε μη ορατό σημείο για αισθητικούς λόγους τοποθετείται η πεϊκή πρόθεση. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά την μία ώρα και απαιτείται νοσηλεία μόλις μίας ημέρας στο νοσοκομείο. Η επέμβαση δεν εγκυμονεί σχεδόν κανένα κίνδυνο όπως και η χρήση της. Μάλιστα στην Ελλάδα βρίσκεται και είναι διαθέσιμη η πλέον εξελιγμένη πεϊκή πρόθεση που ονομάζεται «ΑΜS 700 MS» και προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

– Ειδική επικάλυψη από μίγμα αντιβιοτικών InhibiZone που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιμόλυνσης
– Ειδική αντλία ελέγχου MS (MomentarySqueeze) μ ε την οποία επιτυγχάνεται η στιγμιαία χαλάρωση του πέους μετά τη σεξουαλική επαφή
– Η αποτροπή της ακούσιας στύσης (διαθέτει ειδική αντίστροφή βαλβίδα LockOut).
Αξίζει να τονιστεί ότι μετά την τοποθέτηση υπάρχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, δηλαδή η πεϊκή πρόθεση δεν είναι ορατή και αντιληπτή είτε το πέος βρίσκεται σε στύση είτε σε χαλάρωση. Επίσης το κόστος της τοποθέτησης καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ η επέμβαση πραγματοποιείται στις ουρολογικές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Τέλος απαλλάσσει τον άνδρα από το μόνιμο σημαντικό κόστος των άλλων θεραπειών (φάρμακα από το στόμα και πεϊκές ενέσεις). Ήδη σύμφωνα με στοιχεία τα τελευταία χρόνια 1.000 Έλληνες απολαμβάνουν και πάλι τον έρωτα χάρις την πεϊκή πρόθεση. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που έχουν τοποθετήσει πεϊκή πρόθεση είναι 65 χρονών (44 ο νεότερος και 78 χρόνων ο μεγαλύτερος). 30 ημέρες μετά την τοποθέτηση ο άνδρας μπορεί να ενεργοποιήσει την πεϊκή πρόθεση ασκώντας ελαφρά πίεση στην αντλία ελέγχου, η οποία είναι τοποθετημένη εντός του οσχέου. Αμέσως μετά την ερωτική του επαφή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χαλαρώνει και πάλι το πέος του.

Συγκριτικά αποτελέσματα
Πρόσφατη κλινική μελέτη απέδειξε ότι η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση των ανδρών και των συντρόφων τους, σε σύγκριση με τα φάρμακα από το στόμα και τις ενέσεις.
Συγκεκριμένα:
– Το ποσοστό ικανοποίησης μετά την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης έφτασε το 93%
– Με τη λήψη φαρμάκων μόλις το 51%
– Και με τη χρήση πεϊκών ενέσεων 40%
Τα αποτελέσματα αυτά καθημερινά οδηγούν όλο και περισσότερους άνδρες στη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος της στυτικής τους δυσλειτουργίας με την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Έτσι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία περισσότεροι από 100 άνδρες την ημέρα σε ολόκληρο τον κόσμο προχωρούν στην τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

Πόσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης
Στην Ελλάδα δυστυχώς αυξάνει χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των ανδρών οι οποίοι για διαφόρους λόγους εμφανίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με στοιχεία σήμερα περισσότεροι από 400.000 άνδρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τα στατιστικά στοιχεία είναι δυσοίωνα καθώς συμφώνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας περισσότεροι από 43.000.000 άνδρες στη Ευρώπη και εκατοντάδες χιλιάδες στη χώρα μας αναμένεται να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία μέχρι το 2025.