Λιθίαση Ουροποιητικού Συστήματος

Διάγνωση και Θεραπεία
Dr.Δημήτριος Κ.Καραναστάσης
Κατά την τελευταία εικοσαετία η αντιμετώπιση της λιθιασικής νόσου άλλαξε ριζικά, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εφαρμογή παρεμβατικών «μη διεισδυτικών» τεχνικών που κατά το πλείστον αντικατέστησαν τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις. Η μεγάλη και χωρίς αμφιβολία επιτυχία της εξωσωματικής λιθοτριψίας (ESWL), της διαδερμικής νεφρολιθοτομής (PCN) και της Ουρητηροσκοπήσεως (GRS) για την αντιμετώπιση των λίθων του ουροποιητικού δημιούργησαν την πεποίθηση, ότι το πρόβλημα της λιθιάσεως έφθασε οριστικά στο τέλος του.
Ως επακόλουθο της λογικής αυτής, η ανοικτή χειρουργική επέμβαση κατέστη σπάνια και η διαγνωστική και συντηρητική προσέγγιση των ασθενών με λιθίαση σχεδόν εξηφανίσθη από τα ουρολογικά τμήματα.


Η πραγματικότητα όμως, είναι διαφορετική. Σήμερον, στις αρχές του 21ου αιώνα και παρά την καθιέρωση των νέων παρεμβατικών «μη διεισδυτικών» μεθόδων, οι ασθενείς εξακολουθούν να εμφανίζουν υποτροπές και μάλιστα σε υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με ανοικτή επέμβαση, εφόσον στην πλειονότητα των περιπτώσεων παραμένουν συγκρίμματα των λίθων που δρουν ως πυρήνες λιθογενέσεως.
Αυτή η εμφάνιση των υποτροπών, αυξάνει το οικονομικό κόστος. Έτσι η ανάγκη για λεπτομερή βιοχημικό έλεγχο και καλύτερη γνώση της φυσικής ιστορία και εξελίξεως της λιθιάσεως εξακολουθεί και σήμερον, να αποτελεί σπουδαίο παράγοντα για την σωστή αντιμετώπιση του λιθιασικού ασθενούς.
Όλα αυτά τα προβλήματα στην λιθίαση, που σχετίζονται με την διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση συντηρητική, «παρεμβατική» και χειρουργική, εξετάζονται με εξαιρετική σαφήνεια και μεθοδικότητα στο θαυμάσιο βιβλίο του κ. Δημήτρη Καραναστάση.
Δρ. Νικόλαος Αντωνίου Δ/ντής Ουρ/κής Κλινικής Νος. «Α. Φλέμινγκ»

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση Ιατρείου:
Άντερσεν 4Α, Τ.Κ. 11525, Νέο Ψυχικό
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Ιατρείο 210 69 74 275
Ιατρικό Ψυχικού 210 69 74 000
Κινητό: 6944912834
Τηλέφωνο Γραμματέως: 6944445918
Άλλα τηλέφωνα Επικοινωνίας
210 6717743
2493 061 923
email : karanastasisd@yahoo.gr
website: www.drkaranastasis.gr